![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak za pomocą jQuery iterować kolejne komórki w jednej kolumnie, mając na starcie do dyspozycji obiekt nagłówka danej kolumny?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyciągasz wszystkie <tr> z tabeli (dostaniesz się do niej korzystając z parent()), iterujesz po nich przez $.each(). Następnie dla każdego wiersza wyszukujesz pierwsze <td>.
Jak to zrobić? Dokumentacja jQuery, dział "selectors" bardzo pomoże. To jest kod na kilka linijek ![]() EDIT: teraz dokładnie doczytałem, że Tobie nie chodzi o pierwszą kolumnę. Tak więc sposób przedstawiony niżej jest prawidłowy. Mój błąd ![]() Ten post edytował singles 3.07.2009, 20:13:09 -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
meet.php - darmowe meetupy związane z PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz określić który to jest TD w danym TR (ten którym dysponujesz). Możesz to zrobić poprzez dobranie się do parentNode (czyli TR) iterowanie po wszystkich jego childNodes i porównywaniu czy dany childNode jest równy elementowi, który posiadasz.
Gdy już znasz numer kolumny wystarczy iterować po wszystkich TR elementu TABLE (ref.parentNode.parentNode (ew. jeszcze jedno parentNode jeżeli posiadasz THEAD) i pobierać określony childNode Zwrócić tylko uwagę na jedną rzecz... może występować colspan, który to wszystko nieco skomplikuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak pobrać numer kolumny z obiektu nagłówka th?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy akapit mojego poprzedniego postu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 07:29 |