![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z wgrywaniem plików na serwer... To mój pierwszy projekt w php, nie mam żadnego doświadczenia oprócz teorii z marnej książki.
Ten kod miał przesyłać zdjęcia do folderu 'photos'. $plik miał pobierać cyfrę z bazy i przypisywać taką nazwę wgrywanemu zdjęciu, potem miał zainkrementowaną znowu przesyłać do bazy. Chmod folderu zmieniony na 777. Ale zdjęcia nie dodaje ![]() Z góry dziękuje za pomoc. Kod <?php
$dbh = mysql_connect ('xxxxxx', 'xxxxx', 'xxxxxx'); mysql_select_db('xxxxxx'); $plik = "SELECT nr FROM pomocnicza"; $lok="../photos/$plik".'.jpg'; is_uploaded_file($_FILES['fotka']); move_uploaded_file($_FILES['fotka'],$lok); $plik++; $sql2= "UPDATE pomocnicza SET nr = '$plik'"; ?> <form action='' method='post' enctype="multipart/form-data"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000"> Wgraj zdjęcie: <input name="fotka" type="file"> <input type='submit' value='wyslij'/> </form> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- jak możesz tak wykonywać te funkcje i nawet nie sprawdzać tego? Na początek daj sobie: - i obejrzyj Potem coś w tym guście:
Oczywiście można i trzeba to rozbudować o: - sprawdzanie typu, rozmiaru, nazwy itp. etc. - sprawdzanie, czy ścieżka do zapisu jest poprawna i ma odpowiednie prawa I poczytaj koniecznie o: - odbieraniu danych z bazy, na razie przypisałeś zmiennej $plik tekst "Select..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 10:08 |