![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałem napisać kod sprawdzający poprawności wypełnionych pól w formularzu za pomocą javascript. Jednak nie działa. Po wpisaniu błędnych danych nic się nie dzieje. Powinno pojawić się okno z opisem źle wypełnionych pól, lecz nie pojawia się. Poniżej umieszczać kod z pliku php oraz dołączonego do niego pliku pliku js. Plik php.
Plik js. Kod function verify_username (strng) { var error = ""; if (strng == "") { error = "Nie wprowadzono nazwy użytkownika.\n"; } var illegalChars = /\W/; if ((strng.length < 6) || (strng.length > 10)) { error = "Nazwa użytkownika ma nieprawodłow długość. Długość nazwy użytkownika musi mieścić się w zakresie od 6-10 znaków.\n"; } else if (illegalChars.test(strng)) { error = "Nazwa użytkownika zawiera niedozwolone znaki.\n"; } return error; } function verify_password (strng) { var error = ""; if (strng == "") { error = "Nie wprowadzone haslo"; } var illegalChars = /[\W_]/; if ((strng.length < 6) || (strng.length > 8)) { error = "Hasło ma nieprawodłow długość. Dlugość hasła musi mieścić się w zakresie od 6 do 8 znaków.\n"; } else if (illegal.Chars.test(strng)) { error = "Hasło zawiera niedozlowone znaki.\n"; } else if (!((strng.search(/(a-z)+/)) && (strng.search(/(A-Z)+/)) && (strng.search(/(0-9)+/)))) { error = "W haśle musi się znaleźć co najmniej jedna wielka litera, jedna mała litera i jedna cyfra.\n"; } return error; } function verify_email (strng) { var error = ""; if (strng == "") { error = "Nie wprowadzono adresu e-mail użytkownika.\n"; } var emailFilter=/^.+@.+\..{2,4}$/; if (!(emailFilter.test(strng))) { error = "Prosze wprowadzić prawidłowy adres email.\n"; } else { var illegalChars = /[\(\)\<\>\,\;\:\\\"\[\]]/; if (strng.match(illegalChars)) { error = "Adres email zawiera niedozwolone znaki.\n"; } } return error; } function verify_phone (strng) { var error = ""; if (strng = "") { error = "Nie wprowadzono numeru telefonu.\n"; } var stripped = strng.replace(/[\(\)\.\-\ ]/g, ''); if (isNaN(parseInt(stripped))) { error = "Numer telefonu zawieta niedozwolone znaki.\n"; } if (!(stripped.length == 10)) { error = "Numer telefonu ma nieprawidłow długość. Należy wprowadzić numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.\n"; } return error; } } Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz o 1 } za dużo ;]
cały skrypt:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie
![]() Nie mogłem tego znaleść przez tydzien. Jesli mozesz tylko powiedziec w ktorym to bylo miejscu w oryginale ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku .js usun ostatni }
a w .html pozamieniaj script type="application/javascript" na "text/javascript" |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Działdowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
je również mam problem z walidacją formularza ale troche z innej beczki. Mianowicie jeśli początek dokumentu rozpoczynam od
to walidacja nie działa; jeśli z kolei wstawię same
to wszystko jest ok ale wtedy css się wywalają. Szukałem przyczyny pół dnia w necie ale jestem bezradny ![]() Co najgorsze w literaturze jest pierwsza wersja stosowana ![]() Proszę o pomoc a jeśli będzie potrzeba to wrzucę kody źródłowe plików. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:09 |