![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 1 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Drodzy użytkownicy proszę o poradę: - jakie sposoby autoryzacji są najbezpieczniejsze? - czy system logowania oparty na sesjach (z bazą danych w mysql) jest wpełni bezpieczny [przy założeniu, że jest poprawnie napisany] ? Jeżeli posiadacie jakieś autorskie "elementy zabezpieczeń", pomysły lub linki które przyczynią się do poprawy bezpieczeństwa systemu logowania to bardzo proszę o ich przedstawienie. Z góry dziękuję i pozdawiam! Ten post edytował 1oBuZ 2.07.2009, 17:05:08 -------------------- W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.
Dla komputera nie ma rzeczy niemożliwych z wyjątkiem tych, których od niego wymagamy. Liczba osób w zespole programistycznym ma tendencje wzrastające, niezależnie od ilości pracy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz artykuł o sesjach http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/bezpi...zenia_i_ochrona
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) nie ma systemów w 100% bezpiecznych
2) dobrze napisany system jest dość bezpieczny Nie przesyłać danych czystym tekstem. Wysyłać przez HTTPS bądź zakodowane. -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 1 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Okej dzięki, a co myślicie o
- kodach bezpieczeństwa - kontorolowaniu sesji i jej logowaniu - zastosowaniu ciasteczek wraz z sesjami ? -------------------- W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.
Dla komputera nie ma rzeczy niemożliwych z wyjątkiem tych, których od niego wymagamy. Liczba osób w zespole programistycznym ma tendencje wzrastające, niezależnie od ilości pracy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Na moim blogu masz przykład klasy sesji z trzymaniem jej w bazie danych, doszedłem do wniosku że nie ma sensu trzymanie sessji w bazie danych. Kiedyś napiszę lepszą. Ciasteczka? A po co to komu? Każda sesja jest wywoływana dla osobnego użytkownika i jej czas życia ustawiasz Ty, reload strony update czasu życia, lub też i nie, np u mnie sessja trwa 1h max, po tym czasie wyloguje Cie z strony i musisz logować się jeszcze raz. Jak się pchasz w ciasteczka możesz się narazić na ataki, chyba że nieźle mixujesz sid dla ciasteczek, tak jak np ja: ip + user_agent + data utworzenia + id usera + session_id podczas utworzenia. Weź mi to przemixuj do ciasteczka i spróbuj to podmienić na właściwe. Kontrola sessji warunkowa.Kody bezpieczeństwa? Co Ty aplikacje bankową piszesz? Może jeszcze zacznijmy od logowania na pgkeyach?
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Chciałbym napisać coś w stylu zdalnego panelu do zarządzania linuxem (maszyną fizyczną).
Dlatego kwestię bezpieczeństwa stawiam na 1 miejscu. Co do ciasteczek- ciekawy sposób. Dziękuję za podpowiedź -------------------- W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Polecam! (niestety artykuły raczej dla osób raczkujących w tematyce PHP) Ten post edytował 1oBuZ 2.07.2009, 20:56:53 -------------------- W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 03:42 |