![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, uczę się od jakiegoś czasu JS z książki, ale przykłady z funkcją onclick nie działają ;/
Kod <html> <head> <title>Użycie zmiennych</title> <script language="javascript"> var counter1 = 0; function displayText () { var counter2 = 0; counter1 = counter1++; counter2=counter2++; document.getElementById('targetDiv').innerHTML = "Pierwszy licznik równy " + counter1 + "<br>" + "Ale drugi licznik jest zablokowany przy " + counter2; } </script> </head> <body onclick = "displayText();"> <h1>Użycie zmiennych (Kliknij mnie!)</h1> <div id="targetDiv"> </div> </body> </html> Po kliknięciu pojawia się tekst z wartościami = 0, ale po ponownym kliknięciu strony nic się nie dzieje. Jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <html> tak działa
<head> <title>Użycie zmiennych</title> <script language="javascript"> var counter1 = 0; function displayText () { var counter2 = 0; counter1++; counter2++; document.getElementById('targetDiv').innerHTML = "Pierwszy licznik równy " + counter1 + "<br>" + "Ale drugi licznik jest zablokowany przy " + counter2; } </script> </head> <body onclick = "displayText();"> <h1>Użycie zmiennych (Kliknij mnie!)</h1> <div id="targetDiv"> </div> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki... rzeczywiście głupi błąd.
Nie wiem czy ta książka jest stara czy co? Ale mam kolejny problem, z onclick. Przykład 'działa', wyskakuje mi to co napisałem, ale(własnie 'ale':P), po wciśnięciu przycisku i pojawianiu się tekstu... znika ona natychmiastowo. Kod <html>
<head> <title>Użycie zmiennych</title> <script language="javascript"> function handleText() { document.getElementById('targetDiv').innerHTML ="Wpisałeś:" +document.getElementById('textField').value; } </script> </head> <body> <h1>Odczyt tekstu</h1> <form> Wpisz jakiś text: <input type ="text" id="textField"> <br> Potem kliknij przycisk: <input type="submit" onclick="handleText()" value="Odczytaj tekst"> </form> <div id="targetDiv"> </div> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <html> zmieniona ta linia:<head> <title>Użycie zmiennych</title> <script language="javascript"> function handleText() { document.getElementById('targetDiv').innerHTML ="Wpisałeś:" +document.getElementById('textField').value; } </script> </head> <body> <h1>Odczyt tekstu</h1> <form> Wpisz jakiś text: <input type ="text" id="textField"> <br> Potem kliknij przycisk: <input type="button" onclick="handleText()" value="Odczytaj tekst"> </form> <div id="targetDiv"> </div> </body> </html> Kod <input type="submit" onclick="handleText()" value="Odczytaj tekst">
Ten post edytował kamil4u 3.07.2009, 20:48:37 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:21 |