![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, próbuje zrobić prosty zapis formularza do bazy oto kod :
i po odpaleniu wszytsko działa ok dopóki dojdzie do wstawienia rekordu do bazy danych. Mianowicie rekord poprawnie sie wstawia do bazy. Po dodaniu powinna sie odpalic strona dziekujemy o treści OK natomiast odpala sie w ten sposób żę na stronie wczytuje zawartość i szblony dziekuje jak i błąd. Wiecie dlaczego ? Dlaczego wchodzi do catch (sfException $e) {} skoro wyjątek nie wystąpił ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej wykorzystać przekierowanie za pomocą redirect? Teraz gdy odświeżysz, to prawdopodobnie drugi raz nastąpi rejestracja...
Pozatym wykorzystaj możliwości formularzy do tworzenia obiektów modelu i zapisania ich do bazy danych. Ustaw w formularzu jakiś przedrostek dla nazwy pola za pomocą $this->widgetSchema->setFormatName() (nie jestem pewnien czy ta metoda się tak nazywa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) i dziedzicz swój formularz po formularzu propelowym/doctrine, wtedy kod Twojej metody skróci się o ponad połowę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem na redirect ale dalej zamiast przenosic mnie do dziekujemy to przenosi do BŁĄD mimo że rekord do bazy się dodał ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jeszcze napisz jaki dostajesz wyjątek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przechwytuj nie sfException tylko sfDatabaseException, aby wyłapać wyjątek związany tylko z bazy danych...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:13 |