![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 2 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.Jakie rozwiązanie proponujecie? Jak to należy napisać? Możecie pokazać coś z gotowców(lub jakiś artykuł)?
2. Pytanie z innej beczki. Jak napisać system w którym każda podstrona(MySQL) była generowana jako np. index.php?vsk391(należy użyć GET/POST?)? Ten post edytował Gabrielx 1.07.2009, 16:35:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
1: szukaj pod hasłem ACL. Tego jest w chorobę, wystarczy poszukać.
2: Zobacz, co ma tablica $_SERVER po wywołaniu takiego skryptu. Niech tylko się ktoś z gotowcem wtryni... ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 2 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1: szukaj pod hasłem ACL. Tego jest w chorobę, wystarczy poszukać. 2: Zobacz, co ma tablica $_SERVER po wywołaniu takiego skryptu. Niech tylko się ktoś z gotowcem wtryni... ![]() 1. A są jakieś inne sposoby? Bo korzystając z ACL chyba trzeba skorzystać z biblioteki Zend. Czy ten sposób jest najbardziej optymalny/wydajny/przyszłościowy? 2. Za bardzo nie mogę znaleźć co i jak. Czy możecie mi podsunąć sposób na wykorzystanie tablicy $_SERVER? Gdzieś czytałem że można to zrobić za pomocą tablicy $_GET. Które rozwiązanie byłoby lepsze? Ps. Przepraszam za moje dociekliwe pytania ale ucząc się PHP chcę mieć wszystko poukładane co i jak. Mam nadzieję że mnie zrozumiecie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zmienną GET możesz to zrobić poprzez funkcję switch, np. masz adres strona.pl?id=1 i dajesz w switchu, że jeżeli id jest równe 1 includujesz coś tam, jeżeli 2 to coś tam. Sam to robiłem kilka dni temu, nie wiem czy ten sposób jest dobry, ale działa.
![]() Ten post edytował Andaramuxo 2.07.2009, 17:43:14 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1. A są jakieś inne sposoby? Bo korzystając z ACL chyba trzeba skorzystać z biblioteki Zend. Czy ten sposób jest najbardziej optymalny/wydajny/przyszłościowy? Nie tylko Zend... Implementację możesz napisać jedną funkcją, która wczyta odpowiednie dane z np. bazy i wszystko zwróci. Szukaj dalej ;] A jeśli chodzi o przyszłość, to tak - coraz więcej aplikacji jest pisanych w oparciu o frameworki. Cytat 2. Za bardzo nie mogę znaleźć co i jak. Czy możecie mi podsunąć sposób na wykorzystanie tablicy $_SERVER? Gdzieś czytałem że można to zrobić za pomocą tablicy $_GET. Które rozwiązanie byłoby lepsze? To już zależy. Jeśli chcesz mieć w przyszłości kolejny parametr, to przy $_SERVER musiałbyś odpowiednio wszystko obrabiać, podczas gdy w $_GET odwołujesz się bezpośrednio po nazwie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela w bazie 'typ_konta' - 0 to normal user 1 to admin mozna robic nieskonczenie wiele poziomow dostepu, potem w skrypcie tylko porownujesz
Ten post edytował MateuszScirka 2.07.2009, 17:45:39 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
No tak, ale wówczas nie masz możliwości elastycznej regulacji uprawnień.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mozna porobic odpowiednią tabele w ktorej by te uprawnienia byly. I ustawiac je w panelu admina.
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład, oczywiście sesja na początku itpe
Dzięki Andaramuxo, za znalezienie błędu. Ten post edytował marian2299 3.07.2009, 00:16:05 -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Prosty przykład, oczywiście sesja na początku itpe
W roli ścisłości, chyba Kod <?php if($czytoadmin == 1): ?>
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:43 |