![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy zna ktoś sposób na uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu ( np. pdf ? ) w celach demonstracyjnych. W chwili obecnej do głowy przychodzą mi 2 możliwości. 1 ) nałożyć na PDF znak wodny, utrudniający odczytanie części treści 2 ) ładować dokumenty poprzez aplet JAVA ( o ile się da w ten sposób zrobić to czego dotyczy mój problem ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy zna ktoś sposób na uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu ( np. pdf ? ) w celach demonstracyjnych. Dokumenty pdf można zabezpieczyć hasłem przed zapisem, kopiowaniem tekstu, drukowaniem itp. Tak jest Ten post edytował sowiq 1.07.2009, 09:00:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu ściągnięcie == załadowanie dokumentu PDFa mozesz zabezpieczyc przed drukiem jak i zapisem kopii (ale nadal mozna zapisac sobie sciagniety oryginal, wget http://example.com/twoj_pdf i mam go na dysku, co prawda File > Save As... nie zadziala). Nie wiem czy da sie to w PHP zrobic, ale na pewno da sie narzedziami do generowania PDFow, pewnie od dziala najlepiej Adobe, nie znam szczegolow. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zresztą, jak ktoś napisał - PrintScreen i mogę sobie drukować do woli
![]() A TU piszą, że Acrobat Reader'em w wersji 5 można drukować nawet zabezpieczone dokumenty ![]() ![]() Ten post edytował sowiq 1.07.2009, 09:05:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jesteś w stanie zabezpieczyć w 100% czegoś, co można zobaczyć.
Można zobaczyć=>można ściągnąć=>można zrobić z tym cokolwiek. Możesz co najwyżej utrudniać użytkownikom to zajęcie. Np. "zaoszczędzić" na jakości wersji demo, albo co 100px walnąć wściekłoczerwonym kolorem "DEMO". W z podobnego gatunku pochodzi również Twój pomysł ze znakiem wodnym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:52 |