![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zrobiłem prosty skrypt tagów wyszukiwania - im częsciej wyszukiwana fraza, tym jest wyświetlana jako większa, ale mam jeden problem przy sprawdzaniu czy istnieje czy nie, i po uptade w SQL. a więc :
I tak. Ktos wpisuje frazę, która znajduje się pod zmienną $kotek. Najpierw sprawdzamy czy ktos już wcześniej taką wpisał. Jeżeli nikt, dodajemy nowy wiersz w tabeli w bazie i w kolumnie `tag` jest wpisane słowo które wyszukiwano, a w `ile` jest dodawana wartość 1. Jeżeli natomiast ktoś już wcześniej ją wpisał, odnajdujemy ID rekordu, które jest w zmiennej $nowe. Potem aktualizujemy w tabeli `tag` w kolumnie `ile` na liczbę większą o jeden w rekordzie o znalezionym ID. Pierwsza instrukcja warunkowa if smiga ( gdy jeszcze nikt nie wpisał danej frazy ) natomiast nie działa mi ta druga, że dodaje w `ile` liczbę większą o jeden niż jest już wpisana. Powiem szczerze że jeszcze nie wykorzystywałem UPTADE i mogę coś źle wpisywać, ale schemat wg. manuala jest chyba poprawny. PS. Ja zawsze tak szczegółowo opisuję temat nawet jak jest wiadome wiele rzeczy ( tak jak teraz ) ale czesto podczas pisania napotykam błąd i już wiem co jest źle - w tym przypadku nie wiem ![]() Dziękuję za odpowiedzi. -------------------- ---
"kto pyta ten nie błądzi"... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:24 |