![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, jak to wkońcu jest z tą burzą i Internetem? Mam internet z MultiMedii - kablówka - i mieszkam w bloku, czy podczas burzy może coś się stać?
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to prawda ale ktoś mi mówił że podczas burzy spaliło mu telewizor i komputer... Więc może coś się stać nie tylko z netem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jeśli piorun nie spali którejś szafy z przełacznikami, albo coś nie uszkodzi fizycznie kabli to najwyżej możesz stracić kilka kb z lacza z okazji zakłóceń elektromagnetycznych. acz mi sie nigdy nic nie dzieje.
a ze spaliło... zdarza sie jak piorun uderzy w element infrastruktry, acz nigdy nie słyszałem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednym zdaniem, małe jest prawdopodobieństwo że cokolwiek się stanie, prawda?
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Może, jak walnie w blok to generalnie wszystko co było podłączone do prądu/internetu/telefonu/kablówki czy czegokolwiek może ulec awarii. Raz na moim osiedlu trafił piorun w blok obok i uszkodził w nim prawie całą elektronikę. Chociaż prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest małe to zawsze może się "trafić" :-)
Nie wiem jak z trafieniem gdzieś w trakcje "dalej", ale to raczej nie przejdzie, gdyż zazwyczaj coś się spali po drodze i dalej nie idzie ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
po to wynaleźli piorunochrony
![]() |
|
|
![]()
|
|
Więc siedząc sobie na laptopie z połączeniem WIFI do rutera w domku, podczas burzy za dużo stać się nie może? Tzn próg ryzyka jest akceptowalny?
![]() -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No laptopa Ci raczej nie ruszy.
![]() Pod warunkiem, że pracujesz na baterii. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi 5. lat temu spaliło kartę sieciową w stacjonarnym kompie podczas olbrzymiej burzy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Heh, kiedyś to mi poszedł HDD, zasilacz i modem (to były jeszcze czasy dial-up ;p) mimo korzystania z listwy zasilającej z filtrami + bezpiecznikami. Mimo, że była wyłączona, to impuls musiał w jakiś sposób przeskoczyć przez przełącznik. Jedyne rozwiązanie, to odłączyć od sieci.
![]() Niby 1mm odstępu między stykami zabezpiecza przed przeskokiem napięcia 1000V, ale kto wie, ile razy tyle w piorunach drzemie... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Na zasilaczu pracuję ;d A jak jest z domkami jednorodzinnymi?
![]() -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, opisałem Ci, jak to jest z domkami jednorodzinnymi.
![]() U mnie akurat jest trakcja na słupach, to sam sobie odpowiedz. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ważnym elementem zabezpieczenia jest dobra skrzynka z bezpiecznikami które właśnie same powinny wyskakiwać... W domek jednorodzinny to raczej Ci nigdy nie walnie bo wątpię, że w otoczeniu nie masz żadnego drzewa/transformator itp. Zawsze można pokusić się i o piorunochron na domkach rodzinnych...
-------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja w domku jednorodzinnym mam co najwyżej spadki napięcia, a jak uderzy blisko w linię to wyskoczą bezpieczniki. Trzeba się pofatygować o skrzynki i włożyć na miejsce. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś sie spaliło. Może temu, że sensownie jest elektryka położona. Może dlatego, że w trakcie najgorszych burz sprzęt, który akurat nie musi być używany odłączam.
Odnośnie lapka, to na zasilaczu, podłączonym do listwy przepięciowej z bezpiecznikiem lapka raczej nie uszkodzisz. Jeśli już to zasilacz. Tak czy inaczej, jeśli nie masz baterię, która jako-tako trzyma, to dla świętego spokoju w trakcie jak najbardziej wali piorunami przełącz się na baterię. Przezorny zawsze ubezpieczony, jak to mawiają. Tak czy inaczej, prawdopodobieństwo jest znikome, co nie oznacza, że nie istnieje. Panikować nie należy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra elektryka w domu/bloku to podstawa ale malo kto ma bezpieczniki na sznurze z netem - taki wynalazek moze poprawic bezpieczenstwo
poza tym listwa z bezpiecznikami dla kompa i routera zawsze moze sie przydac -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mieszkam w bloku i kiedyś dosłownie jak na filmach wystrzelił telewizor...
Myślicie, ze przedłużać z tym zabezpieczeniem jakimś i UPS jakoś są w stanie "przetrzymać" piorun? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli walnie piorun w dom, wszystko pali, albo przejdzie po piorunochronie. Znajomu z komisu komputerowego stracił tak cały podłączony do gniazdek sprzęt. Ale podobno internet (bezprzewodowy) taki jak np iPlus. Oraz komórka nie ściąga piorunów. O komurce można zobaczyć wiele programów, nawet w odcinku "Pogromców Mitów" można zobaczyć że w środku burzy na dachu wysokiego bloku nic sie nie stało z połączonym telefonem z innym numerem, pioruny waliły obok po domach, a temu się nic nie stało... Ale jak się ma drogi sprzęt w domu, to chyba lepiej wyłączyc go, niż potem stracić okrągła sumkę, albo ważne dane na dysku...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat komurce ? Hmm, ja mam problem u siebie na wsi. Tam jest strasznie stary dom, odremontowany troszkę, tj nowa łazienka z bojlerem, odmalowane ściany, dywany itd, ale elektryka to ledwo zipie. Włączenie kuchenki, grzejnika i bojlera przejawia się wywaleniem korków. Większym problemem jest, że drewno, które jest pod tą puszką z licznikiem zaczyna się smażyć. Czuć zapach palonego drewna. Zgłosiliśmy to jako reklamację, ale elektrownia nie chce przyjąć do wiadomości niebezpieczeństwa z z tym spowodowanego. Teraz jak mi się pirouny przypomniały to się tak zastanawiam czy przepaliłoby kable, czy doszło do całego sprzętu? :] Ten post edytował bim2 30.06.2009, 01:04:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bim2 - Mniejsza z błędem, ale zrozumiałeś coś z jego wypowiedzi ? Bo mi jest ciężko.
Co do piorunów itp. to jest to możliwe, mojemu znajomemu spaliło kiedyś głośniki (co gorsza moje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Teraz jak mi się pirouny przypomniały to się tak zastanawiam czy przepaliłoby kable, czy doszło do całego sprzętu? :] Na starej elektryce na której pewnie nie ma zabezpieczeń może Ci pójść większe napięcie i będzie po sprzęcie. UPS może pomóc trochę podczas burzy, ale nie widzę sensu inwestowania w niego bo trzeba by było wydać na drogi sprzęt, który i tak może byćniewystarczajacy i kasa pójdzie w błoto... -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:19 |