![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 25.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Zrobiłem w swoich skrypcie parsowanie ikon emocji (emotek). Między innymi znajdują się tam następujące kody emotek:
Kod :D :drunk: :dots: Funkcja, która parsuje emotki opiera się na preg_eplace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i jest ustawiona tak, aby ignorować wielkość liter.. Problem jest taki, że gdy parsowana wiadomość będzie miała następującą treść: Kod Ale śmieszne :D Tak poza tym to :dots: A potem :drunk: Wtedy podmianie ulegnie tekst ":D" oraz ":d" z początku kodu ":dots:" i ":drunk:". Próbowałem odwrócić kolejność parsowania, tzn najpierw :dots i :drunk: a dopiero potem :D, wtedy tez było źle, ponieważ moja funkcja działa tak, że do kodu obrazka dodaje tag ALT i TITLE w którym jest kod emotka np. :dots: i wtedy ten kod zostaje podmieniony tak jak w pierwszym przypadku. Podejrzewam, że należy użyć negacji w wyrażeniach regularnych do zapisu kodu tych emotków, lecz sam nigdy dobrze nie opanowałem negacji i nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam, ladovnik Ten post edytował ladovnik 28.06.2009, 14:47:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:23 |