![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
myślę o zrobieniu prostego rankingu, coś na kształt - http://www.aardvarktopsitesphp.com/ potrzebuję po prostu zmienić kilka rzeczy Problem nad jakim się zastanawiam to w jaki sposób mogę zliczać wyświetlenia banera na innych stronach? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
zamiast obrazka .jpg dawaj pliczek php do src, w pliczku oprócz wyświetlenia obrazka zapisuj adres czy coś.
ew. javascript/ajax i zwykły pliczek na czyjejś stronie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to "jakaś_strona" to przecież może sprawdzić w referer co spowodowało wyświetlenie danego obrazka - a i trochu normalniej wygląda jeśli adres obrazka wygląda jakby był to obrazek a nie plik php - zawsze może zrobić przekierowanie w htaccess...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie w tym systemie, który podałem partnerzy wstawiają tylko obrazek.gif i system jakoś to zlicza dlatego się zastanawiałem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku .htaccess zrób przekierowanie coś na styl jak jest u mnie ale to zależy też od katalogów i inne tam - ogólnie u siebie przekierowuję wszystkie obrazki przez skrypt by zabezpieczyć przed hotlinkowaniem:
[.htaccess jest u mnie w katalogu głównym] Kod Options +FollowSymLinks RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule ^(.+\.(?:gif|jpeg|jpe|jpg|png|bmp))$ /ścieżka_katalogu_w_którym_jest_skrypt_php/img_buforuj.php?co=$1 [L] i teraz w tym parametrze $_GET['co'] masz ścieżkę do obrazka i robisz swoje w swoim skrypcie - jak już w nim zliczanie rozwiążesz a na to jest multum sposobów to już zależy od Ciebie - ale raczej polecałbym tutaj raczej sprawdzenie referera - choć jak ktoś umie się logować na innych stronach to i specjalnym skryptem sobie nabije wejścia ale to już inna bajka - wszystkiego się zabezpieczyć się nie da... no oczywiście aby skrypt wyświetlił poprawnie obrazek to trzeba wysłać nagłówek - akurat jako, że u mnie jest kilka typów plików graficznych (regułę sobie przerób - ja tylko podaję kierunek) to na nagłówek mam taką regułkę:
jako, że obrazka nie musisz ładować do programu graficznego to poprostu wywołaj go przy pomocy: readfile($file); oczywiście wysyłąjąc nagłówki nic wcześniej nie możesz wysłąć - więc nie może też plik mieć BOM - no i po wysłaniu obrazka tez nic nie powinieneś wysyłać więc dla pewności można przerwać skrypt po prostu exit; - ale to takie oczywistości... wcześniej w dowolnym miejscu skryptu sobie zliczasz ilość wyświetleń i wykonujesz dowolne operacje - ja np. jeszcze wysyłam dodatkowy parametr nagłówka który jest nie potrzebny ale w jednym z mechanizmów mi jest potrzebny: header('ETag: '.$etag); no i jeszcze po drodze jest też mały u mnie mechanizm przed prostym hotlinkowaniem - obrazek się wyświetli ale inny niż powinien (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował zegarek84 28.06.2009, 16:18:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:20 |