![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem, mam bazę danych setki tysięcy osób i potrzebuje z niej wyciągnąć tysiąc osób do wydrukowania kopert, częścią wspólną dwóch list jest PESEL! jak to zrobić zebym nie musial szukac kazdego z osobna!?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proste - dajesz sortowanie. Nie wiem jakiego masz excela, ale na 2000 to się robi Dane->Sortuj. Zaznaczasz jak chcesz sortować, w Twoim przypadku jest to PESEL, dajesz rosnąco. Te same pesele ułożą się jeden pod drugim i masz. Przy okazji jakbyś chciał inne PESELE to i tak łatwo znaleźć bo są posortowane (oczywiście całe wiersze są sortowane nie tylko kolumna PESEL)
(Jeśli pomogłem wciśnij pomógł ![]() A jak chcesz mieć od razu na tacy, to załóż filtr (Dane->Filtr). Wtedy masz listę rozwijaną na nazwie kolumny i sobie wybierasz ten PESEL Chociaż mimo wszystko ciężko nazwać dokument Excela bazą danych ![]() Ten post edytował Asmox 26.06.2009, 07:53:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawie o to mi chodzilo, tylko co mi da posortowanie po peselach skoro ja mam liste 40 000 osob a potrzeba mi z niej dane tysiąca, na tej liscie 40 000 osob mam wszystkie adresy i dane a na tej malej mam nazwisko imie i pesel i potrzebuje na nia przekopiowac adresy z tej duzej listy, a jak posortuje to i tak bede musial szukac kazdego z osobna po peselu! a to troche czasu!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawie o to mi chodzilo, tylko co mi da posortowanie po peselach skoro ja mam liste 40 000 osob a potrzeba mi z niej dane tysiąca, na tej liscie 40 000 osob mam wszystkie adresy i dane a na tej malej mam nazwisko imie i pesel i potrzebuje na nia przekopiowac adresy z tej duzej listy, a jak posortuje to i tak bede musial szukac kazdego z osobna po peselu! a to troche czasu!! Cytat(Asmox) A jak chcesz mieć od razu na tacy, to załóż filtr (Dane->Filtr). Wtedy masz listę rozwijaną na nazwie kolumny i sobie wybierasz ten PESEL Chociaż mimo wszystko ciężko nazwać dokument Excela bazą danych ![]() Robisz filtr na dane. Na kolumnach powinny ci się pojawić listy rozwijane. Na kolumnie PESEL też. Klikasz strzałeczkę, rozwijasz listę 40 000 peseli (będą posortowane od najmniejszego do największego) i wybierasz ten pesel jaki chcesz @EDIT doszukałem się lepszego sposobu, specjalnie dla Ciebie ![]() Ten post edytował Asmox 26.06.2009, 09:05:47 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 03:49 |