![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym, aby moja instrukcja była wykonywana pod warunkiem, iż zmienna $strona nie została zdefiniowana. Oto ta instrukcja:
if($strona==undefined){$strona=="index"}; W JavaScripcie niezdefiniowana zmienna to undefined. W php jednak to nie działa. Próbowałem także: $strona==null oraz $strona=="", choć wiem, że to tym bardziej nie powinno działać. Co jednak powinienem zrobić :?: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli jej nie ma to mozesz tak
Kod if(!$zmienna){}
lub Kod if(!isset($zminna)){}
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() To pierwsze nie zadziałało, jednak drugie jak najbardziej. Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki =, aby przypisać wartość zmiennej. Poprawiłem to. Ostatecznie instrukcja wygląda następująco: if(! isset($strona)){$strona="index";};. -- Pozdrawiam, Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat if($strona==undefined){$strona=="index"};
Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki = , aby przypisać wartość zmiennej. Oznacza to, ze jesli zmienna $strona jest rowna undefined, to wykonuje dalsza instrukcje. Nie jest to przypisanie wartosci zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat if($strona==undefined){$strona=="index"};
Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki = , aby przypisać wartość zmiennej. Oznacza to, ze jesli zmienna $strona jest rowna undefined, to wykonuje dalsza instrukcje. Nie jest to przypisanie wartosci zmiennej. no ale co on robi jesli nie ma tej zmiennej?? przypisuje jej wartos nie :wink: @Mistycus no a u mnie tak tez dziala Cytat if(!$strona){
$strona="index"; } -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat if($strona==undefined){$strona=="index"};
Okazało się, że w skrypcie mam jeszcze jeden błąd, mianowicie dałem dwa znaki = , aby przypisać wartość zmiennej. Oznacza to, ze jesli zmienna $strona jest rowna undefined, to wykonuje dalsza instrukcje. Nie jest to przypisanie wartosci zmiennej. Chodziło mi o to, że w nawiasie klamrowym {} wpisałem ==, czyli porównywałem zmienną $strona ze stringiem 'index' zamiast przypisać zmiennej tę wartość. Powinno być $strona="index", a jeśli chodzi o warunek to powinien on wyglądać tak: !isset($strona), bo tak: !$strona nie działa. Cała instrukcja warunkowa wygląda tak: if(!isset($strona)){$strona="index";} i działa prawidłowo ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cała instrukcja warunkowa wygląda tak: if(!isset($strona)){$strona="index";} i działa prawidłowo
![]() to jest jasne ale to tez dziala i jest prawidlowe Kod if(!$strona){
$strona="index"; } ale zakonczmy ten temat bo mast to co chciales i nie ma to oczym dyskutowac :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:47 |