![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Chciałbym stworzyć na swoim portalu wyszukiwarkę treści tylko z mojej strony aby można tam było wpisać słowo i aby pokazywało wszystkie tematy aktualności z tym związane. Jak to zrobić
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
w zapytaniu sql użyj LIKE "%$wyraz%"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zalezy jak masz zbudowana storne, a dokladniej gdzie trzymasz tresc po ktorej chcesz wyszukiwac.
jesli w plikach - to prosto, tworzysz iterator po katalogu, przechodzisz po kazdym prawidlowym pliku, sprawdzasz wyrazeniami regularnymi i wyswietlasz wynik. jesli content masz w bazie danych - to po prostu preparujesz odpowiedniego sql'a i wyswietlasz wynik, ewent hybryda obu opcji oczywiscie to tak w wielkim skrocie, pamietaj o zabezpieczeniu sie na zlosliwy kod, a przy przeszukiwaniu tresci - radze wyciac wczesniej wszelkiego typu znaki html (takze wyrazeniem regularnym) oczywiscie - przeszukiwanie calosci rozbudowanego serwisu w ten sposob to dosc czasochlonne moze byc, jesli czas swykonywania jest zbyt wielki - trzeba by bylo pomyslec o zindeksowaniu calosci.... ale to juz inna bajka. tak naprawde poziom trudnosci wykonania tego o czym napisalem - zalezy od stopnia skomplikowania wyszukiwarki... to o czym napisalem, jest do wykonania w mniej niz pol godziny(w najprostszej postaci), i to z testami... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyszukiwarka ma przeszukiwać pliki stron. A może podacie jakiś konkretny skrypt?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual chyba wystarczy
![]() Ten post edytował Spawnm 24.06.2009, 09:50:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak na szybko, bez wiekszej finezji i zabezpieczen...
|
|
|
![]()
|
|
A jak to podkleić pod ramkę wyszukiwania? bo jak wkleiłem na strone to pisze nie znalazłem i to wszystko.
Pomocy! DO czego wkleić ten kod? |
|
|
![]()
|
|
Pomocy! DO czego wkleić ten kod? Do pliku ![]() Pokaż jak obecnie wygląda twój kod. a to
dał bym w klamerce od if(!empty($query)){ |
|
|
![]()
|
|
Ale ja nie mam pojęcia jak to podkleić do strony. Możecie mi powiedzieć jak to zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
hmm... okazalo sie ze zrobilem maly error
![]() tu masz caly plik, lacznie z formularzem do wywolania, zapisz go i zadziala... dalej to juz chyba sobie poradzisz...
tym razem testowalem - dziala:) Ten post edytował alegorn 25.06.2009, 11:34:38 |
|
|
![]()
|
|
A u mnie na stronie jak wpisze i dam wyszukaj to pisze:
Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: directoryiterator in /var/www/sites/yoyo.pl/m/i/miso/menu.php on line 40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyżbyś miał PHP4?
|
|
|
![]()
|
|
wątpie gdyż na yoyo.pl pisze iż jest tam php 5 więc co jest przyczyną? a może nie tam gdzie trzeba dodałem skrypt? bo ja mam tak w index.php jest menu i tam jest include do menu.php i w tym menu.php jest menu rozwijane i pod nim wyszukiwarka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Albo masz czwórkę włączoną, albo za starą piątkę.
Co masz w phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
już mam, takie coś mi wyskoczyło.
Kod 4.4.4-8+etch4yoyo1 Jak zmienić php na 5? Ten post edytował Mateusz10 25.06.2009, 18:36:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jesteśmy pomocą hostingu?
Poszukaj w panelu/na forum. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Czyli zmienić hosting i będzie dobrze tak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli zapytać obsługę hostingu, albo wklepać w google: jak zmienić na php5 [tu nazwa hostingu]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Wyszukiwarka podana przez alegorna działa z wyjątkiem słów zawierających polskie znaki. Zwraca wtedy brak wyników. Może jakieś rozwązanie nie nazbyt skomplikowane komuś się nasuwa? Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 08:09 |