![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki styl w zgłaszaniu błędów w walidacji formularza preferujecie? Wypisujecie błędy bezpośrednio przy polach, czy może na górze formularza? Zastanawiam się jakiego stylu zgłaszania błędów użyć. Czekam na wasze propozycje.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to zależy od projektu graficznego. Na takie rzeczy nie ma uniwersalnego wyjścia.
Ma być widoczne i nie wymagać myślenia od użytkownika. Jeśli ciekawią Cię zagadnienia związane z projektowaniem UI to poczytaj: http://ui-patterns.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak Pan Mike powiedział, nie ma uniwersalnego wyjścia, ale jak nie chcesz się za bardzo bawić to w razie błędu dopisz klasę do elementu. Ja mam class="ValidationFalse", który zmienia obramowanie na czerwono. Obok wystarczy że na stałe napiszesz, że to i to wymaga minimalnie 3 znaków itd.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Są czasami błędy globalne. Np. "Hasła nie pasują do siebie", które warto wstawić gdzieś w widocznym miejscu, ale nie przy samym polu z hasłem... bo przy którym?
Co do reszty - zgadzam się z ~mike'em Przenoszę na forum "po stronie przeglądarki", bo hydepark to mi nie pasuje za bardzo -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cysiaczek, twój błąd globalny naprawdę można zastąpić moim sposobem. Piszesz obok, że hasło i powtórz hasło musi być identyczne czy coś podobnego i jak będzie błąd to robisz oba ValidationFalse.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale obok którego pola ma dać treść błędu? Uwierz, że zależy to od projektu graficznego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykład mojego sposobu sygnalizowania błędu w przypadku gdy nie ma miejsca na treść komunikatu ( klientowi się podobało
![]() ![]() w innych przypadkach korzystam z walidacji zend frameworka, pod błędnie wypełnionymi polami tworzy <ul class="error"><li>błąd</li><li>drugi błąd</li></ul> i wystarczy tylko odpowiedni css dopisać ![]() Ten post edytował pgrzelka 24.06.2009, 11:35:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zazwyczaj stosuję rozwiązanie w postaci czerwonej ramki dla pola (psychologiczne znaczenie czerwonego chyba jest oczywiste), a jeśli chodzi o intuicyjność - spotkałem się kiedyś z nadawniem tła imitującego podkreślenie błędnie wpisanego wyrazu w procesorach tekstu (a'la sprawdzanie pisowni).
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@bim2 - nie mówię, że nie. Masz jednak osobny rodzaj błędu (w sfForms popatrz)
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:08 |