![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Kupiłem książkę http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm. Miałem zamiar nauczyć się prawidłowego programowania w PHP. Lecz już na wstępie napotkałem problem:), mianowicie mam bazę danych MySQL(uczyłem się wcześniej zpytań tej bazy danych oraz łączenia z PHP5) a wszystko w tej książce jest pisane pod PostgreSQL(wiem że różnice są nie wielkie w zapytaniach pomiędzy tymi bazami danych). Czy ktoś może mi pomóc przetłumaczyć te zapytania na MySQL tak aby skrypt działał prawidłowo? Kod: class.Widget.php
Kod: testwidget.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od zamiany pg_ na mysql_.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod "SELECT \"nazwa\", \"opis\" FROM artykul WHERE nr_artykułu = $widgetID" Dziwny jakiś ten zapis Kod "SELECT `nazwa`,` opis` FROM `artykul` WHERE `nr_artykułu` = $widgetID" Mysql lubi ciapki `` ![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Lecz już na wstępie napotkałem problem:), mianowicie mam bazę danych MySQL(uczyłem się wcześniej zpytań tej bazy danych oraz łączenia z PHP5) a wszystko w tej książce jest pisane pod PostgreSQL(wiem że różnice są nie wielkie w zapytaniach pomiędzy tymi bazami danych). A nie możesz wykorzystac sytuacji i przy okazji nauki z tej książki zapoznać się z PostreSQL ? I juz będziesz miał atut: znajomośc DWÓCH systemów bazodanowych, zamiast jednego. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
blooregard poprostu chyba jakoś tak przeraża nowych pehapowców instalacja i wstępna konfiguracja postgresa na windzie
![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod "SELECT \"nazwa\", \"opis\" FROM artykul WHERE nr_artykułu = $widgetID" Dziwny jakiś ten zapis Kod "SELECT `nazwa`,` opis` FROM `artykul` WHERE `nr_artykułu` = $widgetID" Mysql lubi ciapki `` ![]() Nie dziwny, tylko to jest Postgresql. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, zainstaluje PostgreSQL, ale i tak proszę o pomoc w analizie tego kodu dla MySQL, zależy mi na tym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzizez, wez manual do reki pg_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i poczytaj o kazdej z funkcji, dla mysql sa prawie identyczne funckje, ale tez musisz o nich poczytac, skoro sie uczyc php/sql.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, poczytam.
Jak czegoś nie zrozumie, napiszę. Witam, ponownie jednak zdecydowałem się na postgreSQL, odpaliłem skrypt "testwidget.php" dane prawidło pobiera z bazy danych i wyświetla mi komunikat: Nazwa artykułu: Korale Opis artykułu: Korale koloru koralowego Jednak po odświeżeniu stronki nie pojawia się komunikat(natomiast autor książki pisze że po każdym odświeżeniu www po winien pojawić się komunikat): Nazwa artykułu: Buty Opis artykułu: Buty z dużym przebiegiem! Ten post edytował cykcykacz 24.07.2009, 21:55:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:14 |