![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam na winzgrozie postawionego apache + mysql + php - chce zaladowac jakies dodatkowe biblioteki mam ustawione extension_dir i pozniej laduje extension= - i tu jest problem - niektore laduja sie a niektore nie np. php_gd2.dll - zaladuje natomiast php_mcrypt.dll - juz nie mimo ze taki plik istnieje - co moze byc tego przyczyna
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam obecnie ten sam problem z Apache 2.0.48 i php 5.0.0b4. Ładuje się GD2, a np. MySQL, mcrypt i kilka innych nie chce się załadować :?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam obecnie ten sam problem z Apache 2.0.48 i php 5.0.0b4. Ładuje się GD2, a np. MySQL, mcrypt i kilka innych nie chce się załadować :?
funkcje mysql zdaje sie sa wbudowane w php ![]() -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat funkcje mysql zdaje sie sa wbudowane w php :roll:
Niestety, nie działa to umnie od momentu przejścia na nową wersję php. Mam np. kod: [php:1:da90a050de] <? mysql_connect("localhost","test","test") or die("error"); echo "ok"; ?> [/php:1:da90a050de] I nie mam wyświetlonego ani error ani ok :| A źródło strony wygląda tak: Kod <html><body></body></html>
Skrypty nie wykorzystujące MySQL działają :| |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli nikt nie wie co jest tego przyczyna
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby nie było wbudowane miałbyś błąd call to undefined function mysql_connect().
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień dyrektywe show_errors (or sth like that) w php.ini
|
|
|
![]()
|
|
Po włączeniu:
display_errors = On Błąd: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in D:wwwtest_mysql.php on line 2 Najwyraźniej nie ma wbudowane, albo nie zostało odpowiednio skompilowane. Tylko że ja mam wersję już skompilowaną, bo nie uśmiecha mi się kompilować php po Windowsem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php5 nie ma wbudowanej obslugi mysql'a.. trzeba odhaczyc jeden srednik w php.ini ("extension=php_mysql.dll").
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
No i właśnie z tym jest problem. Ta biblioteka tak samo jak np. mcrypt nie chce mi się załadować :| Podczas startu apache2 otrzymuję komunikat:
php Startup: Unable to load dynamic library 'C:phpextphp_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu. Dzieje się tak pomimo iż ten plik jest w tym folderze a kilka innych bibiotek, m.in. gd2 i filepro się ładują :| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
począwszy od php5 zrezygnowano z integracji obsługi MySQL, natomiast nie ma przeszkód, żeby z MySQL korzystać:
1. skopiować php_mysql.dll z folderu ext do głównego folderu php (jeden wyżej) 2. Cytat trzeba odhaczyc jeden srednik w php.ini("extension=php_mysql.dll").
Warunek: biblioteka php_mysql.dll musi pochodzić z php5b4 lub (jeżeli ta także nie działa) z najnowszego snapa (http://snaps.php.net) Biblioteki z php4 nie działają. W każdym razie "u mnie działa";) (php5rc1-dev) Oczywiście zakładam, że php zainstalowano poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
widze ze pytanie moje zeszlo jedynie na mysql - a co z innymi modulami
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zeszło na mysql, to co napisałem dotyczy każdego modułu.
Mi działa wszystko. |
|
|
![]()
|
|
Skopiowałem z C:phpext do C:php i dalej nie działa ten mysql... :|
Ma ktoś jakieś inne pomysły oprócz wrócenia na poprzednią wersję php ? Zaznaczam iż mam php 5.0.0b4 Próbowałem ściągnąć najnowszy snapshot z wczoraj, ale w nim nie ma wogóle biblioteki odpowiedzialnej za mysql :| Dodałem bibliotekę pobraną z tego linka co dałeś na forum, skopiowałem do c:phpext i do c:php i dalej nic :| |
|
|
![]()
|
|
Jak u mnie działa, to u Ciebie też będzie:)
php masz jako cgi czy moduł? Jak cgi to w httpd.conf pisze się teraz Action application/x-httpd-php "/php/php-cgi.exe" a nie Action application/x-httpd-php "/php/php.exe" Ale to wiesz pewnie;) Spróbuj zainstalować snapshot'a może... |
|
|
![]()
|
|
Wiem, a php mam zainstalowane jako moduł Apache 2
Snapshota już instalowałem, też nie działa. Zainstalowałem php 4.3.5RC3 i też mam problem z modułami. MySQL wbudowany w php działa, ale np. mcrypt się nie chce załadować. Może mam coś nie tak ze ścieżkami, może dlatego, że php i Apache mam na dwóch różnych partycjach. Nie wiem. Narazie nie mam czasu się tym bawić bo mam kilka zleceń do skończenia a bez MySQL ani rusz. Za pare dni odświeżę topic i zobaczymy czy się da coś zrobić... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 01:49 |