![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam chyba dosyć śmieszny problem - w efekcie kliknięcia na link, poprzez użycie ajaxa wykonywane jest zapytanie do bazy zaś zamiast linku pojawia się napis "Operacja została wykonana". Taka zamiana po 1-2 sekundach wygląda jednak niezbyt ciekawie, najlepiej gdyby napis zmienił się z np. efektem przenikania. Jak to osiągnąć w HTML? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
zapodaj kod:
![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Strona z linkiem (fragment):
JS: Kod var xHRObject = false; if (window.XMLHttpRequest) { xHRObject = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject) { xHRObject = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function sendRequest(user , gra) { xHRObject.open("GET", "kod.php?user_id=" + user + "&gra_id=" + gra, true); xHRObject.onreadystatechange = getData; xHRObject.send(null); } function getData() { if (xHRObject.readyState == 4 && xHRObject.status == 200) { var serverText = xHRObject.responseText; if(serverText.indexOf('|' != -1)) { element = serverText.split('|'); document.getElementById(element[0]).innerHTML = element[1]; } } } Strona obrabiająca:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Taka zamiana po 1-2 sekundach wygląda jednak niezbyt ciekawie, najlepiej gdyby napis zmienił się z np. efektem przenikania. Jak to osiągnąć w HTML? Ściągnij sobie jakiegoś frameworka, bo każda przeglądarka robi inaczej (właściwie, to tylko IE) i się zajedziesz wynajdując koło na nowo. A np. w jQuery: Kod $('#id_warstwy').fadeOut(); i tyle [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z jakiegoś frameworka JS/AJAX, np. jQuery, mooTools, czy mintAjax (polska biblioteka - więc najpierw zajrzyj tam). Co do samej implementacji sposobu: możesz umieścić warstwę na warstwie (potem fadeować tą górną) albo użyć tylko jednej warstwy i najpierw ją ukryć (fade'm), podmienić zawartość i przy użyciu setTimeout() ponownie pokazać (fade'm).
![]() |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
No dobra, ale jak tego konkretnie używać?
![]() Np chciałbym aby po kliknięciu na napis zniknął. Dałem więc coś takiego: No i niestety wg. moich przewidywań nie działa (na 100% źle to dałem, no ale naprawdę nie wiem jak ma być). jQuery załączone. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Bo nie ma prawa działać. [;
jak już, to: Kod <p onclick='$(costutrzebawpisac).fadeOut("slow")'>To ma zniknąć</p> A co trzeba wpisać? Zobacz w dokumentacji, co to jest magiczna funkcja "pieniężna". [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix: A zwykłe this nie wystarcza?
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Nie mogłeś cicho siedzieć?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie mogłem, ale po co?
![]() Reasumując: -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
To też jest źle.
![]() Ale nie będę mówił, co - podałem wskazówki wcześniej. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Już jarzę
![]() Czyli jak rozumiem, mogę ten i inne efekty z jQuery wrzucać sobie do HTML'a bez znajomości samego mechanizmu (no podawane argumenty to wiadomo)? |
|
|
![]()
|
|
No jednak załapałeś. [;
Możesz też zamiast selektora podawać this, xpath, inne rzeczy, wszyskto jest opisane i właściwie, to chyba nie ma takiej zmiennej, której nie można "spieniężyć". [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 10:49 |