![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam następujący problem z modułem gd - tworzę przy jego pomocy arkusz zawierający 28 kodów kreskowych. Obrazek ma wymiary 2280x3500 pix jest czarno-bialy. Wszystko było poprawnie do momentu aż nie przesiadłem się na php 5. skrypt zaczął tworzyć pliki zawierające tylko 4 i kawałek piątego kodu tak, jakby mu brakowało pamięci. w php.ini mam zadeklarowane 512 mb całość działo jako fastCGI na IIS 6. Czy ktoś może spotkał się z takim problemem Nie mam pomysłu jak to ugryźć, ew. gdzie szukać rozwiązania. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
A próbowałeś dla testów zwiększyć ilość pamięci/timeout skryptu?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Masz włączone pokazywanie wszystkich błędów?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
erix: próbowałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) timeout mam 9000 (ze względu na dość duże analizy, które generują skrypty z sql'a), pamięć próbowałem zwiększyć do 1024 - nie pomogło. Tak jak wspomniałem wcześniej - wszystko banglało poprawnie do momentu zmiany php na 5
gcdreak: gdzie mam umieścić ten kawałek kodu? Nie bardzo mam pomysł na to, co może generować błąd. skrypt składa się z pętli, która wywołuje funkcję tworzącą kod o zadanych parametrach (ean,offsety względem krawędzi obrazka), która to z kolei wywołuje jeszcze funkcję rysującą kreseczki w kodzie kreskowym). Finalny efekt pracy jest taki, że ostatni kod który generuje(oczywiście nie ostatni, który powinien być wygenerowany, tylko 5 z 28) posiada napisy, ramkę dookoła i niepełną liczbę kresek po czym skrypt z pętlą leci dalej, nie tworząc już obrazka. Po 28 kodach obrazek jest zapisywany na dysk, tworzony jest nowy i historia sie powtarza, czyli generuje 4,5 z 28 kodów. W związku z tym obstawiam na jakiś problem z gd, tylko jaki... P.S. Przy podglądzie źródła jpg'a nie widać na końcu jakichś linijek kodu w zrozumiałym języku typu warning..., error... , itp. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Na początku skryptu dodaj:
Kod ini_set('display_errors', '1');
error_reporting(E_ALL); |
|
|
|
|
|
|
|
jedyne, co mi zwraca, to:
Notice: Undefined offset: 2 in C:\Inetpub\wwwroot\ean\generator.php on line 27 kod linijki:
Zmienna $linia jest wynikiem explodowania ciągu wczytanego z pliku i prawdopodobnie zwraca tę uwagę, gdyż przy explodzie 3 kolumna w tabeli była pusta. Myślę, że jednak nie ma to związku z problemem z generowaniem grafiki... Dzięki za info o tych błędach - bardzo ciekawa dyrektywa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%)
|
a mozesz pokazac efekt generowania tego obrazka, byc moze na tej podstawie da sie ocenic co i jak.. Oraz kawalek kodu
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki za info o tych błędach - bardzo ciekawa dyrektywa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Też tak uważam Powracając do tematu to dużo masz zmiennych, które są wykorzystywane do stworzenia obrazka? Jeśli tak to posprawdzaj dokładkie ich wartości, może to właśnie tam tkwi problem. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 20:59 |