![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przestudiowałem właśnie tutorial ze strony akrobat.com i zastanawiają mnie jedna metoda która stosuje autor tego tutoriala.
Nie rozumiem co robią te trzy pogrubione linijki kodu. jak by ktos mógł to jasno wytłumaczyć (tylko proszę mnie nie odsyłać do dokumentacji, która przegladałem). Szczególnie interesująca jest dla mnie linijka $layout = $this->getResource('layout'); Dodam że tutorial jest do zenda w wersji 1.8 Ten post edytował batman 22.06.2009, 06:32:09 -------------------- Wyszukiwarka noclegów w Polsce i zagranicą.
Najlepszy katalog turystyczny wspomagający pozycjonowanie i promocje stron. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Pamiętaj o używaniu poprawnego bbcode. Tym razem Ci zmieniłem, następnym razem nie będę tak wyrozumiały.
A teraz do rzeczy. Pierwszy wskazany przez Ciebie wiersz wywołuje inicjalizację layoutu (_metoda _InitLayout). Następna pobiera zasób layout, który wcześniej został zainicjalizowany. Ostatni wskazany wiersz pobiera obiekt widoku z obiektu layoutu. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy można zainicjalizowac więcej layoutów np. 2 i w zaleznosci od potrzeby wywoływać ten mi potrzebny
![]() -------------------- Wyszukiwarka noclegów w Polsce i zagranicą.
Najlepszy katalog turystyczny wspomagający pozycjonowanie i promocje stron. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak - metoda setLayout() "ukryta" w Zend_Layout
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat a czy można zainicjalizowac więcej layoutów np. 2 i w zaleznosci od potrzeby wywoływać ten mi potrzebny Na raz możesz używać tylko jednego layoutu. Do jego zmiany służy wspomniana wcześniej metoda setLayout. Wywołujesz ją w kontrolerze, w którym chcesz zmienić layout. Możesz też to zrobić w pluginie.![]() Cytat czy nazwa layouta musi zawsze być layout.phtml ? layout.phtml jest nazwą domyślną. Ten plik jest wymagany do poprawnego działania Zend_Layout. Oczywiście można zmienić nazwę domyślnego pliku w ustawieniach. Więcej na ten temat znajdziesz w dokumentacji. Pozostałe pliku layoutu mogą posiadać dowolne nazwy, np admin.phtml, blog.phtml, itd.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 10:43 |