Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dezinstalacja Windows Vista, błąd podczas bootowania Windowsa XP
Athlan

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Pół roku temu zażegnałem korzystanie z Windows Vista i wróciłem ponownie na Windows XP. Usunięcie Visty polegało na formacie partycji, na której została ona zainstalowana. Przy uruchamianiu systemu do tej pory miałem do wyboru system XP lub Vista, natomiast od kilku dni wyświetla mi się komunikat, że nie można znaleźć pliku C:/Boot/BCD.

Postanowiłem skopiować cały ten folder od kolegi, po ustawieniu go na "tylko do odczytu" raz XP mi się uruchomił poprawnie, ale gdy teraz powtarzam operację - nic z tego.

Zatem moje pytanie brzmi:
Jak kompletnie przeprowadzić dezinstalację Visty, przy założeniu, że nie mam już jej na dysku, a wykrycie wersji systemu w "naprawie" przy włożeniu dysku instalacyjnego z Visty nie jest mozliwe?

Przeglądałem już plik boot.ini, nie ma wpisie o Viście (wcześniej był) oraz robiłem fixmbr. Vista nadal siedzi... chciałbym kompletnie usunąć jakiekolwiek wpisy o Viście, tak, aby przy bootowaniu nie próbował uruchomić żadnych jej plików, których nie posiadam.

--------------------
Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij pod postem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
hwao

Developer

Grupa: Moderatorzy

Napraw MBR korzystając z płyty z windowsem xp

Kod
FDISK /MBR
+Quote Post
Athlan

Grupa: Developerzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety fdisk nie było dostępne z poziomu linii naprawy windowsa. Za to pomogło fixboot. Problem rozwiązany smile.gif

--------------------
Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij pod postem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:16