![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym stworzyć poprawny dokument xml. Mam coś takiego:
Jak napisać poprawne dtd do tego? Bo na razie mam coś takiego, ale XMLReader sypie mi warningami (co w sumie dziwne nie jest, bo wiem że robię błąd, tylko nie wiem jak go nie robić ![]()
I próbowałem kilku kombinacji, np. deklarowałem drugiego doctype poniżej ELEMENT articlelist, i w sumie jeszcze kilka innych rzeczy, ale dokument wciąż nie jest poprawny. Any suggestions? Druga sprawa - to jest w zasadzie plik cache, który będzie trzymał to, co sami widzicie po nazwach elementów. Implementację odczytywania pliku w php chciałbym napisać tak, żeby nie była na sztywno - czyli jak przyjdzie inny programista i sobie powie, że np. element, który teraz nosi nazwę author, ma się nazywać authors i być rodzicem kilku innych elementów author (np. kiedy będzie kilku autorów ![]()
Wiadomo, nie ma problemu kiedy plik jest załóżmy taki jak wyżej. Wtedy tablica wygląda tak: $array['title']['tytuł'], ale co zrobić żeby w razie potrzeby odpowiedni jej element wyglądał tak: $array['authors']['author']['Kowalski'] $array['authors']['author']['Nowak'], albo nawet $array['authors']['author']['firstauthor']['Kowalski']? Ok, po chwili odpoczynku w końcu znalazłem poprawne rozwiązanie:
Aktualne jednak pozostaje moje drugie pytanie. A w międzyczasie zrodziło się kolejne. Używając tego kodu wyżej do przypisywania wartości tablicy array, po wydrukowaniu par klucz => wartość dostaję coś takiego: articlelist articlelist #text article #text title #text example title title #text author #text example author author #text shortcontent #text example content shortcontent #text hascomments #text example comments hascomments #text article #text articlelist Ten post edytował 230005 20.06.2009, 22:57:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:13 |