![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam problem z pewnym skryptem php, który wystawia na stronie pliki do pobrania. Kwestia rozbija się o pobierania plików doc i xls. Przy pobieraniu przez przeglądarkę pliku nie wystepuje z jej strony sugestia o wybranie odpowiedniej aplikacji do otwarcia dokumenu. To jest nie o tyle istotne co fakt, że przy otwarciu dokumentu w OO czy MS Office wyświetlne zostają smieci - fragmenty treści z elementami panelu html i tłem jednej ze stopek - ogolnie kaszana. Poniżej fragment kodu, który moim zdaniem jest winny tej sytuacji:
Wdzięczny będę za wszelkie uwagi Ten post edytował tmk7 18.06.2009, 13:50:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zestaw nagłówków do zmuszenia przeglądarek do pobrani pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Problem ze skryptem Problem ze skryptem ma tu niemalze kazdy. Proszę poprawić tytuł mówiący coś o problemie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety żaden z tych nagłówków nie jest w stanie rozwiązać mojego problemu. Jestem w stanie jedynie podpowiedzieć przeglądarce jaki jest rodzaj pobieranego dokumenu, natomiast sama zawartość jest nadal mieszana z elementami witryny.
Jest jakaś globalna zasada, która zabroni mieszania treści w dokumentach? Czy kolejność umieszczania nagłówków ma znaczenie? Ten post edytował tmk7 19.06.2009, 11:07:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko ma znaczenie. A skąd przeglądarka ma wiedzieć jaki plik jej wysyłasz, jak dajesz:
Cytat application/octet-stream ?Daj:
I nie wysyłaj od razu całego pliku do przeglądarki, bo szkoda zasobów - porcjuj to jakoś. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:09 |