![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przeczytałem temat o PHPEDII, żeby ją przeczytać. Szczególnie zainteresowało mnie to zagadnienie co w temacie, a mianowicie : "Dołączanie plików typu index.php?strona=x". W PHPEDII rzeczywiście jest taki artykuł, jednak nie jest on opisany ^^ . Czy ktoś mógłby mi podać jakiś link albo wytłumaczyć "jak to się robi" ? w google'ach nic nie znalazłem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odsyłamy do php.net/include
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm czy o to Ci może chodzi ?
Jest wiele możliwości użycia PHP do zarządzania linkami na stronie, teraz podam jeden sposób, który wydaje mi się jest bardzo prosty i przyjemny w stosowaniu. Zmieniamy nazwe naszego index.html na index.php, w miejscu gdzie mają być otwierane działy wklejamy kod: Ten oto kod odpowiada za wciąganie wartości z plików do naszego index’u - jest to tak zwane includowanie, w skrócie dzięki temu kodowi otierają nam się działy w naszym index’e. Warto podkreślić, że po wciągnięciu działu do index’u nie zmieniamy pliku, nadal jestesmy w index.php, jednak zmieniliśmy jego zawartość. Zobaczcie na szóstą linijke od końca, zawiera ona kod: echo “Wystąpił błąd - brak pliku”; odpowiada on za wyświetlenie komunikatu “Wystąpił błąd - brak pliku” gdy plik nie zostanie odnaleziony w danym miejscu. Link, który pozwala nam wciągnąć zawartośc pliku do index’u powinien wyglądać następująco. <a href=”index.php?dzial=scieża do pliku”>dowolny tekst</a> scieża do pliku - ten element należy już do Ciebie, jeżeli powiedzmy plik auto.php leży w tym samym folderze co index.php to ścieżka do niego wyglądać będzie “index.php?dzial=auto” W tym przypadku nie podajemy rozszerzenie .php, tak został napisany mechanizm pobierania kodu żeby nie wolno podać rozszerzenia. Na konieć trzeba dodac, że index.php powinien mieć chmody ustawione na 666 a pliki, które “zostają wciągane” do index’u nie powinny zawierać takich elementów jak: HTML, HEAD, BODY - ze względów kosmetycznych. W końcu zostaną one wciągnięty w środek index.php. Źródło: webdiary.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
a o LFI to pan słyszał ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie. Poczytałem to i owo i zrobiłem rzecz następującą. Stworzyłem plik index.php (proszę nie patrzeć na układ strony na tabelkach i brak DOCTYPE'a - to jest strona próbna):
Kod <html> <head> <title>Tytuł mojej strony</title> </head> <body> <table cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%" border="1"> <tr><td colspan="3">LOGO</td></tr> <tr> <td> <? include"lewe.inc"; ?> </td> <td> <? if(!isset($show)) { include"newsy.inc"; } else if ($show=='1') { include"texty.inc"; } else if($show=='2') { include"php.inc"; } else { echo("Nie ma takiej strony"); } ?> </td> <td> <? include"prawe.inc"; ?> </td> </tr> <tr><td colspan="3">STOPKA</td></tr> </body> </html> a następnie wszystkie wymienione w kodzie pliki, czyli prawe.inc, lewe.inc itd. Na lewe.inc miało być menu główne. Wklepałem tam linki, czyli: Kod <center> MENU NAWIGACYJNE </center> <a href="index.php?show=1">Texty</a> <a href="index.php?show=2">PHP</a> No i po kliknięciu w obojętnie jaki link następuje przeładowanie strony, w pasku adresu ukazuje się adres mojastronadomowa.pl/index.php?show=2lub inny, tyle że nie wczytuje mi danych z pliku php.inc tylko zostają te dane z pliku newsy.inc . Dlaczego tak się dzieje ? Witam ponownie. Poczytałem to i owo i zrobiłem rzecz następującą. Stworzyłem plik index.php (proszę nie patrzeć na układ strony na tabelkach i brak DOCTYPE'a - to jest strona próbna): Kod <html> <head> <title>Tytuł...</title> </head> <body> <table cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%" border="1"> <tr><td colspan="3">miejsce na logo</td></tr> <tr> <td> <? include"lewe.inc"; ?> </td> <td> <? if(!isset($show)) { include"newsy.inc"; } else if ($show=='1') { include"texty.inc"; } else if($show=='2') { include"php.inc"; } else { echo("Nie ma takiej strony"); } ?> </td> <td> <? include"prawe.inc"; ?> </td> </tr> <tr><td colspan="3">Podpis pod stroną</td></tr> </body> </html> a następnie wszystkie wymienione w kodzie pliki, czyli prawe.inc, lewe.inc itd. Na lewe.inc miało być menu główne. Wklepałem tam linki, czyli: Kod <center> MENU NAWIGACYJNE </center> <a href="index.php?show=1">Texty</a> <a href="index.php?show=2">PHP</a> No i po kliknięciu w obojętnie jaki link następuje przeładowanie strony, w pasku adresu ukazuje się adres mojastronadomowa.pl/index.php?show=2lub inny, tyle że nie wczytuje mi danych z pliku php.inc tylko zostają te dane z pliku newsy.inc . Dlaczego tak się dzieje ? Ten post edytował Mefiuu 21.06.2009, 17:36:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:47 |