![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuje porady na temat przesyłania danych z formularza metodą get. Dane pochodzą z wyszukiwarki. Pod IE polskie znaki są zakodowane natomiast pod Firefox jeżeli wkleję link dopiero się kodują tak jak w IE. Jak najlepiej zabezpieczyć się przed źle zakodowanymi znakami w urlu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 5 Dołączył: 12.04.2007 Skąd: 1=1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spojrzałem szybciej do manuala, jednak mam problem.
W jaki sposób zakodować dane w url wszelkie, które się tam pojawiają. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 7 Dołączył: 14.06.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie do końca rozumiem Twój problem. Jeśli dobrze ustawisz kodowanie strony, to przeglądarka powinna dobrze zakodować url'a. Jeśli chcesz mieć pewność to przesyłaj POSTem
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko mam w kodowaniu utf-8.
Przesyłając z wyszukiwarki dane metodą GET za pierwszym razem w pasku adresu polskie fonty są poprawnie wyświetlane, jeżeli wkleję te same dane do pasku adresu , to polskie czcionki się zakoduję w czym nie wiem. Kod ?p=search&nazwisko=trrtrere%B9%9C%E6%9C&imie=&telefon=&pokoj=P Przykład google: Wklej: http://www.google.pl/search?q=ąśćśąą Wtedy polskie czcionki się rypną, podaje jedynie przykłąd firefoxa, o dziwo IE nie ma problemu z urlencode. Jeżeli będę chciał przesłać dane POSTEM, nie będę miał problemu, z tym, że aplikację całą napisałem pod GET, plus sortowanie. Musiałbym zmienić trochę oskryptowanie :/ Nie lubię obejść, szukam rozwiązania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 7 Dołączył: 14.06.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edit:
"The superglobals $_GET and $_REQUEST are already decoded. Using urldecode() on an element in $_GET or $_REQUEST could have unexpected and dangerous results. " Szczerze mówiąc, dalej nie wiem w czym problem. Ten post edytował kamil_biela 17.06.2009, 20:47:40 |
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Okey, wiem, że dane są już zakodowane.
I teraz chcąc odkodować:
Jednak jeżeli zmienię kodowanie na windows-1250 poprawnie się wyświetlą czcionki. Ten post edytował potreb 17.06.2009, 21:01:19 |
|
|
![]()
|
|
Po co chcesz dekodować, skoro wg dokumentacji one już są zdekodowane. Wygląda raczej mi to na problem kodowania strony / wysyłanych header'ów przez serwer.
EDIT: Jak robisz to na jakimś zewnętrznym serwerze, wrzuć linka, będzie szybciej Ten post edytował kamil_biela 17.06.2009, 21:01:07 |
|
|
![]()
|
|
Masz rację. Jednak problem występuje tak jakby dla kodowania. Url są popranie dekodowane, a poprawnie litery wyświetlane w kodowaniu windows-1250, choć cała strona jest na utf.
Server IIS, teraz testy robię na Apachu. Szlag mnie trafi. Niestety nie mam aplikacji w sieci, i nigdy ona nie będzie dostępna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Wtedy polskie czcionki się rypną, podaje jedynie przykłąd firefoxa, o dziwo IE nie ma problemu z urlencode. Z tego, co pamiętam, to musisz sprawdzać user_agent i konwertować. Niestety, nie jestem w stanie w tej chwili przytoczyć źródeł... Podejrzewam, że rozwiązanie można by było znaleźć w źródłach skryptu Wikipedii; tam są URL-e przekazywane ze znakami narodowymi. |
|
|
![]()
|
|
Zobacz czy Ci IIS nie wpycha jakiś domyślnych nagłówków z kodowaniem do odpowiedzi. Pod firebugiem czy czego tam używasz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Po zastosowaniu:
Poprawnie mi wyświetla dane. Nie wiem naprawdę od czego to zależy. Zobaczę jutro pod IIS, jak się będzie zachowywał. I funkcja
Co do źródeł wiki. Zrobiłem test i niestety wywala ś z urla w wiki :/ Nie wiem czy się czepiam, ale chcę mieć pewność, że wszystko będzie działać w należyty sposób. Dzięki za pomoc. Ten post edytował potreb 17.06.2009, 21:47:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:17 |