![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu widać, że Doctrine zyskuje popularność wśród twórców (i społeczności) Symfony. Ostatnio na blogu symfony pojawiła się informacja, że Doctrine będzie domyślnym frameworkiem dla gałęzi 1.x poczynając od 1.3. W komentarzach jest wypowiedź jednego z twórców, że w gałęzi 2.x będzie wspierana tylko Doctrine.
W związku z tym, chciałbym was zapytać o odczucia w związku z Doctrine. Sam nie znam tego ORM, ale słyszałem trochę złego, szczególnie o fatalnej wydajności tego ORM. Mam projekt, który jest w wersji 1.0 oparty o Propela. Chciałem go przepisać do wersji 1.3 tak, aby korzystał z nowszej i szybszej wersji Propela, ale teraz zastanawiam się nad Doctrine... Problemem jest jednak jej wydajność, bo projekt jest dość mocno oblegany. Jakie są zatem fakty o wydajności Doctrine? Pytam o wrażenia "real life", bo pseudo testy i benchmarki tak na prawdę nic nie mówią, o tym jak ORM będzie sprawował się w prawdziwej aplikacji. Pytanie 2 - czy da się uzyskać podpowiadanie składni w Doctrine na miarę tego w Propelu - niby mała rzecz, ale strasznie ułatwia i przyspiesza pisanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:34 |