![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie.
Proszę bardzo o drobna pomoc w dość (dla zebranych tutaj ![]() Otoż mam problem z zapytaniem do bazy. Przedstawie wam swój kod i proszę abyście powiedzieli mi jak takie zapytanie ma wyglądać. Próbowałem już wszystkiego, to co znalazłem w książkach i w internetowych kursach/poradnikach nie działa a ja dostałem już zonka ![]() plik "install" i po wprowadzeniu tam danych uzytkownika bazy wszystko ladnie dzialalo) Schemat bazy: Baza danych(nazwa): test Tabela: dane Kolumny: id , tresc --- --- Baza stworzona: create database test; create table dane ( id int unsigned not null auto_increment primary key, tresc char(100) not null ); --- --- Kod html/php <html> <head> <meta http-equiv="content-language" content="pl"> <title>Nauka BD</title> </head> <body> <?php $db = mysql_connect('localhost', 'Admin', 'Pass', 'test'); *** i tu jest zonk ![]() ?> </body> </html> Udaje się nawiazać połączenie z bazą ale nie potrafie w żaden sposób wyświetlić żadnej jej zawartości ![]() Proszę bardzo o pomoc (Wiem że to troszkę śmieszne i jest to kwestia 2 czy 3 linijek kodu ale naprawde nic mi nie działa heh) Jak mam np. wyświetlić całą klumnę "tresc" ? Dlatego kieruje się o pomoc do znawców tematu. Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poszukaj opcji SELECT, chyba, że chcesz gotowca? :
http://www.kalfa.pl/wiki/index.php/SELECT_-_polecenie_MySQL Ten post edytował Andaramuxo 16.06.2009, 15:44:37 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz, prosil bym o czystego gotwca jesli mozna hihi
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm nie wiem czy dobrze nawiązujesz połączenie (w manualu nie znalazłem nic o 4 parametrze)
spróbuj tak:
a później wyświetl zawartość za pomocą zapytania (wyżej masz podpowiedź) EDIT: gotowiec:
Ten post edytował Pawel_W 16.06.2009, 15:47:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
// EDIT zanim skończyłem posta to odpisały już 3 osoby
![]() Samo utworzenie bazy i tabeli danych nie wystarczy bo tabela jest pusta musisz jeszcze poczytać o dodawaniu rekordów do tabeli i pobieraniu ich do tego na początku będziesz używał mysql_query - > instert/select/update. Jedyne co mogę zrobić to odesłać Cie do tutoriala: Temat: linkiKursy_dla_poczatkujacych Drugi tutorial mysql w tym poście wydaje się całkiem przyzwoity. Kiedy już nauczysz się posługiwać mysql proponuje zapoznać się z biblioteką mysqli, która jest przede wszystkim bezpieczniejsza od zwykłych gołych procedur. Ten post edytował bmL 16.06.2009, 15:52:46 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
no i dalej jest problem
![]() Cytat Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 11 linia 11 to : Cytat while($row = mysql_fetch_array($r)) linia z gotowca ktory zaplikowal pawel, a do bazy wprowadzilem dane , 1 rkord chyba jak to sie mowi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod while ($row = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC)) To MYSQL_ASSOC możesz zmienić na inną opcje. ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem tą linijkę ale dalej ten sam błąd
![]() |
|
|
![]()
|
|
Weź wklej cały kod.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat <html> <head> <meta http-equiv="content-language" content="pl"> <title>Nauka BD</title> </head> <body> <?php $db = mysql_connect('localhost', 'Admin', 'Pass', 'test'); $q = "SELECT * FROM dane"; $r = mysql_query($q); while ($row = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC)) { echo $row['tresc']; } ?> </body> </html> cały kodzikxD co to może być kurcze, |
|
|
![]()
|
|
Kod <html> <head> <meta http-equiv="content-language" content="pl"> <title>Nauka BD</title> </head> <body> <?php $db = mysql_connect('localhost', 'Admin', 'Pass'); $baza = mysql_select_db('test');; $q = "SELECT * FROM `dane`"; $r = mysql_query($q); while ($row = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC)) { echo $row; } ?> </body> </html> Hehe, i Ty się dziwiłeś co jest źle? TO dobrze, że pokazałeś cały kod. echo $row['tekst']; W miejsce "tekst" wpisujesz nazwę Twojej kolumny w bazie. Ten post edytował Andaramuxo 16.06.2009, 16:35:47 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź jaki to da wynik. EDIT: bazę danych powinno się raczej wybierać oddzielnie dlatego:
Ten post edytował bmL 16.06.2009, 16:44:24 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zaś proponuję, by info do łączenia z bazą pozostawić w jakimś innym pliku, nazwać go np. config.php, a w nim to, co pisze wyżej bmL
A w pliku zostaw:
oczywiście mam nadzieję, że masz już jakieś dane ![]() ![]() Ten post edytował roobik 16.06.2009, 16:49:20 |
|
|
![]()
|
|
yeah!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poczytaj kursy, ja też się z tym bawie od kilku(nastu?) dni i za wiele nie wiem. ^^
(opcja POMÓGŁ nie boli ^^) Ten post edytował Andaramuxo 16.06.2009, 16:48:20 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 08:37 |