![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
rekord do tabeli można włożyć tak: http://framework.zend.com/manual/en/zend.d...er.write.insert A co jeśli chcę włożyć naraz więcej niż jeden rekord? Da się to zrobić mniej więcej na podobnej zasadzie? Czy muszę sobie sam radośnie utworzyć takie zapytanie i wykonać? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem sobie Zend_Db_Adapter_Abstract i nie, nie da rady.
Pozostaje pętelka. P.S. Hehehe, a jednak się uczysz frame'a ![]() Ten post edytował LBO 16.06.2009, 13:53:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Na szybkiego przychodzą mi do głowy dwie metody:
1. Zrób dużą tablicę z danymi - nie gwarantuję, że zadziała
2. W pętli stwórz nowy wiersz poprzez createRow, dodaj do wiesza dane i zapisz przez metodę save. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wygodniej:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Przejrzałem sobie Zend_Db_Adapter_Abstract i nie, nie da rady. Tez przegladalem i doszedlem do podobnych wnioskow. Myslalem, ze moze jednak jakis wyjadacz z Zenda wie cos wiecej.Cytat Hehehe, a jednak się uczysz frame'a Do pracy. Prywatnie nie uzywam. zend nie dosiega nawet do pięt mojego frameworka ;DCo do waszych metod z pętelką: no wlasnie chcialem uniknac x pytan w petlach. Wiem, iż to najprostrze, ale niestety dalekie od jakiejkolwiek wydajnosci. Mowie to przykladowo o tysiącu albo więcej insertow. Będę wiec musial recznie skladac zapytanie i normalnie wykonywac. Myslalem, iż zend przyjdzie mi tu z pomocą, ale jak jak zwykle po raz kolejny się na nim zawiodłem. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na czystym sql jak byś to zrobił? Też musisz klepać inserty co najwyżej z wieloma values (co oczywiście przy kilku tysiącach rekordów dałoby widoczną różnicę). W samym PDO też nie przypominam sobie aby dało się inaczej niż [prepare, (bind, execute)]. createRow() nie polecałbym bo wykonuje się dodatkowy select po insert.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat co najwyżej z wieloma values dokladnie tak. Mialem nadzieje, iz wypasiony ZF zrobi to za mnie automatycznie, gdy podam mu tablicę rekordów. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat(nospor) Tez przegladalem i doszedlem do podobnych wnioskow. Myslalem, ze moze jednak jakis wyjadacz z Zenda wie cos wiecej. Bazy danych w ZF są bardzo biedne. O ile nie potrzebujesz ORM całego, to polecam ezcDatabase Cytat(nospor) Do pracy. Prywatnie nie uzywam. zend nie dosiega nawet do pięt mojego frameworka ;D Daj looknąć ;P Cytat(nospor) dokladnie tak. Mialem nadzieje, iz wypasiony ZF zrobi to za mnie automatycznie, gdy podam mu tablicę rekordów. ![]() Ja też tak kiedyś myślałem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Daj looknąć top secret... zaraz polecisz to zenda i sprzedasz im patenty ![]() Cytat Ja też tak kiedyś myślałem wiesz, nie konkretnie z multi-insertem, ale tak ogólnie A potem się okazało, że się nie da. No to trzeba bedzie pisac kolejną nakladke na zenda. Nie pierwsza i zapewne jeszcze nie ostatnia. :/Cytat Bazy danych w ZF są bardzo biedne zeby to tylko bazy danych...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to nawet zgłoszone to jest: http://zendframework.com/issues/browse/ZF-...omment-tabpanel
Trochę się tym przepychają od 1,5 roku. Jest szansa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest szansa Hihi, nie ma to jak "optymistyczny" akcent na zakonczenie tematu ![]() Dziękuję wszystkim za uwagi, spostrzezenia i pomysły. Ide klepać inserta ręcznie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze ja się wtrącę.
Sugerujecie, że kilkukrotne VALUES rozwiąże sprawę. Co jednak w sytuacji gdy zapytanie przekroczy standardowe 16MB lub, co gorsza, na serwerze będzie jeszcze mniejszy limit zapytania ? Wiem, że to często skrajności jednak trzeba to mieć na uwadze ![]() |
|
|
![]()
|
|
no az tak tepy nie jestem. oczywiscie te 1000 rekordow podzielnym na paczki np. po 20 rekordow i przykladowo zamiast 1000 zapytan mialbym tylko 50. Jest roznica, prawda?
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 23:45 |