![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam skrypt formularza, za pomocą którego klient może edytować swoje zamówienie wraz z danymi (to nie jest cały formluarz tylko jego część)
no i skrypt edit.php
Tylko, że gdy nie wypełnie pola produkt_A to w bazie nic się nie zapisuje a poprzedni rekord jest kasowany. Chciałbym aby w przypadku gdy np produkt_A nie został wpisany w formularzu nie został również zaktualizowany w bazie danych. Tylko nie wiem jak tego można dokonać. Proszę o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podstawy - prosty if z prostym warunkiem, do tego ewentualnie przekierowanie lub coś w tym guście... prostsze od tego co już masz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domyślam się, że to podstawy..nie znam php ten kod wyżej skleiłem z 3 różnych na swoje potrzeby
no ale dziekie będę szukał dalej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podpowiedź: poczytaj o instrukcjach warunkowych ("if") i o porównywaniu zmiennych. tyle wystarczy na dobry początek.
|
|
|
![]()
|
|
Osl a mógłbyś mi tak teoretycznie napisac jakby miała wyglądać ta opcja bo nie umiem sobie tego wyobrazić. Co z czym mam porównać.
Bo mi chodzi o to aby - jeśli w formularzu nie wpiszę nowej ilości produktu_A czyli zostawie puste pole to, żeby w bazie danych nie nadpisał rekordu odpowiadającego za produkt_A. Przy tym zapisie
jeśli zostawię puste pole dla któregos produktu to w bazie nadpisze się wartością z formularza czyli skasuje rekord bo w formularzu będzie puste pole. Jeśli zrobię w skrypcie coś w stylu - to jak to wmontować w zapytanie aby pominęło i nie nadpisało ![]() Czy jeszcze o coś innego chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta sprawa. Użyj funkcji empty. np.:
CODE if((!empty($zmienna1)) && (!empty($zmienna2))){
echo"Tu muszę wstawić instrukcje, które wykonam, gdy zmienne nie są puste, np Update"; }else{ die("zmienna: $zmienna1 lub zmienna: $zmienna2 są puste. Wypełnij wszystkie pola!!"); } Ten post edytował marck 15.06.2009, 18:27:05 |
|
|
![]()
|
|
Marck ale mi właśnie chodzi, że może zostać puste pole w formularzu...
np w bazie dla rekordu zmienna1 jest wartość w tabeli 33 ktoś wypełnia formularz ale zostawi puste pole dla zmienna1 - i teraz przy wykonaniu Update aby nie zmieniło 33 na puste w bazie tylko pozostawiło 33 bez zmiany już sobie poradziłem - temat do zamknięcia Ten post edytował qwe 15.06.2009, 20:38:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 04:01 |