![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem tu nowy. Przewertowałem forum ale nie znalazłem problemu który zaraz opiszę. Mam stronkę w html/php. Na stronie głównej do index.php podczytywana jest podstrona "menu.html". Tak jest podczytywana: Kod <div id="menu"> <?php include("menu.html"); ?> </div> A tak wygląda menu.html Kod <html> <head> </head> <body> <ul><li> <a href="index.php?id=start">STRONA GŁÓWNA</a></li><li> <a href="index.php?id=ofirmie">O FIRMIE</a></li><li> <a href="index.php?id=uslugi ">USŁUGI</a></li><li> <a href="index.php?id=kontakt">KONTAKT</a></li><li> <a href="index.php?id=portfolio">PORTFOLIO</a></li></ul> </body> </html> Problem polega na tym że strona działa w IE i w Operze a w FF nie... Działa (IE, Opera): Odnośniki do poszczególnych stron w pliku menu.html faktycznie wczytują zawartość plików. Nie działa (FireFox): Odnośniki nawet się nie podkreślają po najechaniu na nie myszką. Oczywiście nie ma mowy o "kliknięciu" w któryś link. Wszystko jest statyczne (jakby to był zwykły tekst a nie odnośnik). Mogę prosić o pomoc? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a masz to gdzieś online?
EDIT: dopiero zerknąłem - dlaczego w menu.html masz tagi <html>, <head> i includujesz to do diva? Ten post edytował osl 15.06.2009, 14:19:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzucam do div'a bo div ma być ustawiony w stałym miejscu.
Co do konstrukcji menu.html to poprostu myślałem że powinno być (nie musi?). Jednak chyba znalazłem przyczynę sam. Tylko teraz jak to rozwiązać. :/ FF ma to do siebie że podczytuje chyba odnośniki do cache. Tak? A potem zauważyłem że na Operze strona staje (objawy takie jak wyżej dla FF) w momencie załadowania galerii (która jest napisana w js). Tzn nie można kliknąć w żaden z odnośników menu. Aczkolwiek działa link do wysyłania poczty: Kod <a href="mailto:ja@mojadomena">napisz</a> i ona działa nawet w FF. Więc prawdopodobnie jednak coś jest z js. A stronka jest niestety tylko u mnie na kompie (tworzy się). :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do menu.html - wręcz nie może
![]() w php generujesz strone, zlepiasz ją z kilku plików, a w efekcie masz otrzymać jedną strone, z jednym tagiem <html>, jedną sekcją <head> i tak dalej... dalej nie podałeś kodu, w ciemno stawiam że galeria albo coś innego po prostu nakłada jakąś warstwę nad tymi linkami i je "przykrywa". Porada: zainstaluj Firebug-a do FF, życie będzie łatwiejsze ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:15 |