![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem wydaje mi się że jest on banalny lecz jednak nie potrafię sobie z nim poradzić. Najpierw dam kod stronki
Kod <form action='probaatomowa.php' method='GET'> <select name='selKategoria1' onChange='this.form.submit()' > <option>Wybierz...</option>"); $polecenia_SQL4 = "SELECT IdKategorii, Nazwa FROM dbo.Kategorie WHERE Poziom=1"; $wynik4 = mssql_query($polecenia_SQL4); while($c = mssql_fetch_array($wynik4)) { echo "<option value=".$c['IdKategorii']." "; if ($zmienna3 == $c['IdKategorii']) { echo 'selected="selected"'; } echo ">".$c['Nazwa']."</option>"; } print ("</select> <select name='selPoziom2' onChange='this.form.submit()' > <option>Wybierz...</option>"); $polecenia_SQL5 = "SELECT IdKategorii, Nazwa FROM dbo.Kategorie WHERE Poziom=2 AND IdNadkategorii='$zmienna3'"; $wynik5 = mssql_query($polecenia_SQL5); while($d = mssql_fetch_array($wynik5)) { echo "<option value=".$d['IdKategorii']." "; if ($zmienna4 == $d['IdKategorii']) { echo 'selected="selected"'; } echo ">".$d['Nazwa']."</option>"; } print ("</select> <select name='selPoziom3' onChange='this.form.submit()' > <option>Wybierz...</option>"); $polecenia_SQL6 = "SELECT IdKategorii, Nazwa FROM dbo.Kategorie WHERE Poziom=3 AND IdNadkategorii='$zmienna4'"; $wynik6 = mssql_query($polecenia_SQL6); while($e = mssql_fetch_array($wynik6)) { echo "<option value=".$e['IdKategorii']." "; if ($zmienna5 == $e['IdKategorii']) { echo 'selected="selected"'; } echo ">".$e['Nazwa']."</option>"; } print ("</select> <select name='selPoziom4' > <option>Wybierz...</option>"); $polecenia_SQL7 = "SELECT IdNadkategorii, Nazwa FROM dbo.Kategorie WHERE Poziom=4 AND IdNadkategorii='$zmienna5'"; $wynik7 = mssql_query($polecenia_SQL7); while($f = mssql_fetch_array($wynik7)) { echo "<option>".$f['Nazwa']."</option>"; } print ("</select> </p> <input type='submit' action='WyszukiwanieProduktow.php' value='Wyszukaj produkty'> </form> Problem jest następujący: mam tabelę w bazie danych dbo.Kategorie
itp. Chodzi o to żeby napisać taką pętle która sprawdza najpierw od końca wybraną kategorie czyli sprawdza 'selPoziom4' jeśli istnieje wypisuje jego wartość tz przypisuje np $zmiennaIdKategorii = selPoziom4. Jeśli nie ma wartości na tym poziomie to żeby sprawdziła czy na 'selPoziom3' jest wybrana jakaś wartość jak tak to wtedy ta wartość jest równa $zmiennaIdKategorii. To dość banalne lecz nie daje rady sobię z tym problemem próbowałem zrobić to na warunku if ale nie działało tak jak chciałem. Próbowałem robić coś takiego Kod if (!isset($zmienna5)) { $IdWybrane = $zmienna5; } Ale zawsze pokazywał mi id poziomu 4 nawet jak nie istniało o to nie o to tu chodzi ma pokazać najwyższy poziom jaki został wybrany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:36 |