![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jako, że jestem jeszcze newbie w php i mysql to mam mały problem. Mam kod:
I teraz mam dwie tabele. Jedna to wars gdzie się dodaje całe klanówki, a druga to opponents, gdzie mam bazę naszych przeciwników. Za pomocą:
Mogę wsadzić w tablicę wars tag, ale teraz brakuje jeszcze "przeciwnik". Nie mam pojęcia jak wsadzić w tablicę wars oba pola(przeciwnik, tag) za pomocą jednego <option>. Mam nadzieję, że jest to choć trochę zropzumiałe. Czy jest to mozliwe? Jeśli tak to prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki. Ten post edytował kvachu 14.06.2009, 21:01:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 7 Dołączył: 21.11.2004 Skąd: Kraków / Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie do tabeli (mysql) pole id. I potem tworząc pole option dajesz coś takiego:
id jest to unikalny identyfikator. Dzięki niemu masz potem dostep do danego przeciwnika. Jakbyś zarzucił jak wygląda twoja baza danych byłoby fajnie ![]() PZD! BTW: Ty nie jesteś ze sceny AA? Ten post edytował MicNeo 14.06.2009, 21:17:49 -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tu masz obraz obu tabel(pierwsza opponents, druga wars):
![]() Scena Soldat(gra zrobiona przez polaka). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 7 Dołączył: 21.11.2004 Skąd: Kraków / Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, to teraz troche nie rozumiem twojego problemu
![]() -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]()
|
|
No więc w tabeli opponents mam bazę przeciwników. Dodaję ich osobno, nie razem z klanówkami. I teraz podczas dodawania nowej klanówki mam coś takiego:
![]() Jak widać w przeciwnik mam wybór z nazwą klanu przeciwnika i jego tagiem. W kodzie który pokazałem w temacie zostanie dodany tylko tag i w liście klanówek będzie on wyświetlany ok: ![]() Niby jest ok i tak w sumie można by zostawić, ale brak mi pełnej nazwy klanu, którą chciałbym by się wyświetlała po najechaniu na tag jako title w komórce <td title="$przeciwnik">. Niby taki duperel, ale chciałbym by na mojej stronie było wszystko idealne i jak najwięcej informacji do klanówki. Myślałem nawet o tym by pierw zadeklarować jakoś $tag z wars, a następnie sprawdzać w opponents czy taki tag istnieje i zwrócić $nazwa. Tylko oczywiście ja jestem noob i tego nie potrafię, ale domyślam się, że to możliwe. Mam nadzieje, że teraz to jaśniej wygląda =(. |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że z tabeli 'wars' pobierasz informacje i wyświetlasz je tak jak tu:
![]() Z tego co widze, to przecież masz w tabeli 'wars', kolumne 'przeciwnik'. Tam nie znajduje się nazwa przeciwnego teamu? Podaj kod, tego pliku który odpowiada, za tworzenie tej tabelki: ![]() -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:49 |