![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam problem z tym jak zapisać cokolwiek do zmiennej sesyjnej. Konkretnie chciałbym aby w zmiennej sesyjne przechowywane było id jakiegoś użytkownika ale robiąc tak ja robię nie otwiera mi się stronka czyli jest jakiś błąd :/ Tylko jaki? ![]() ![]() np coś takiego:
jak tylko dodam to do kodu to już się strona nie chce wyświetlać w czym jest błąd?? Bo w zasadzie nie bardzo jest w czym tu popełnić błąd ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czasem '' tam nie zapomniałeś? $_SESSION[id]=$id; a powinno być $_SESSION['id']=$id;
Jeśli to nie to, to najwyraźniej masz błąd w innym miejscu, pokaż więc resztę kodu :] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włącz raportowanie błędów: http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czasem '' tam nie zapomniałeś? $_SESSION[id]=$id; a powinno być $_SESSION['id']=$id; Jeśli to nie to, to najwyraźniej masz błąd w innym miejscu, pokaż więc resztę kodu :] Też tak kiedyś myślałem, ale może być bez ' Włącz raportowanie błędów: http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-2 Tylko po co... jak tylko dodam to do kodu to już się strona nie chce wyświetlać w czym jest błąd?? Bo w zasadzie nie bardzo jest w czym tu popełnić błąd ![]() Nagłówki muszą być wysyłane jako pierwsze, czyli nic przed session_start(); nie może polecieć. Problemem może być też nieodpowiednie kodowanie plików (UTF8 [z DOM]), jeżeli masz takie kodowanie zmień na UTF-8 bez DOM. Taką opcję posiada Notepad++ -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No w zasadzie w kodzie mam $_SESSION['id']=$id;
![]() ![]() Cały kod wygląda tak(pomijamy sprawę bezpieczeństwa logowania bo to nie jest ważne ![]()
zmienna jest gdzieś w okolicy 62 wiersza |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potestuj na localhost i powiedz jednak jak z tymi błędami. (zastosuj się do rady kolegi)
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
wszystko robie na lokalhost... a co do błędów to nie bardzo umiem sobie poradzić z tym żeby były one pokazane... wkleiłem ten kod z tej stronki ale nic się nie pokazuje... wyskakuje tylko białe tło
|
|
|
![]()
|
|
Jaki serwer, jaki system?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Więc niby ma wszystko tak jak powinno być... z kodowaniem też, używam właśnie notepada więc już nie wiem o co chodzi
system xp sp3 a server apache... a właściwie to paczka BitNami WAPPStack żeby łatwiej było z instalacją wszytskiego ![]() Do tej pory nie było najmniejszego problemu a teraz nie wiem co się dzieje |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj z inną paczką np. webserv (instalacja dla zaawansowanych php+, mysql 5+) lub xampp.
Ten post edytował fifi209 14.06.2009, 13:27:11 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
muszę mieć postgresqla a to jedyna paczka tego typu jaką udało mi się w ogóle znaleźć
|
|
|
![]()
|
|
Postgresql możesz sobie doinstalować - z tym nie ma problemów. Ściągasz po prostu serwer postgresql i po sprawie.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@fifi209: nie uważasz, że rada "weź wywal wszystko i przeinstaluj, może pomoże" jest trochę denna?
Zacznij od zrobienia prostego testu: Powiedz czy taka strona się wyświetla, czy informacja o błędzie została pokazana. Jeśli tak, to już wiesz jak włączyć raportowanie błędów w Twoim skrypcie. PS. Tak z góry uprzedzę, że Twój kod powinien wygenerować przynajmniej kilkanaście błędów. |
|
|
![]()
|
|
no dobra... jak sobie stworze nowy pilk i dodam ten kod do niego to pokazuje błąd, ale jak wstawię to do mojego pliku to już nic nie pokazuje.... może jeszcze wywale na razie to kombinowanie z sesją i jeszcze raz sprawdzę
choć w zasadzie nie wiem jaki to ma sens bo skoro mi się stonka wyświetli to i tak błędów nie pokaże ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat choć w zasadzie nie wiem jaki to ma sens bo skoro mi się stonka wyświetli to i tak błędów nie pokaże Błąd... strona będzie się wyświetlać zarówno w przypadku błędów typu E_NOTICE czy E_WARNING.Pokaż jeszcze jak wstawiłeś ten kod. |
|
|
![]()
|
|
No i z sesjami nic się nie wyświetla a jak je usunę to normalnie się stronka otwiera ahhh... no tak to normalne że w przypadku gdy wywaliłem sesje nic nie zobaczyłem bo przecież z haslo.php, przesyłany jestem po zalogowniu na inną stronę ![]() ![]() No więc bez tych sesji jest coś tkiego : Notice: Use of undefined constant login - assumed 'login' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 26 Notice: Use of undefined constant haslo - assumed 'haslo' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 27 Notice: Use of undefined constant haslo - assumed 'haslo' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 32 Notice: Use of undefined constant nick - assumed 'nick' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 33 Notice: Use of undefined constant id_uzytkownika - assumed 'id_uzytkownika' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 34 Notice: Use of undefined constant czy_moderator - assumed 'czy_moderator' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 35 Notice: Use of undefined constant czy_admin - assumed 'czy_admin' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 36 Notice: Use of undefined constant czy_zablokowany - assumed 'czy_zablokowany' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 37 Notice: Use of undefined constant czy_zarejestrowany - assumed 'czy_zarejestrowany' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 38 Notice: Use of undefined constant page - assumed 'page' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 81 Notice: Use of undefined constant page - assumed 'page' in D:\BitNami WAPPStack\apache2\htdocs\forum\haslo.php on line 86 ddd |
|
|
![]()
|
|
To pokaż ten plik haslo.php
|
|
![]()
|
|
to jest dokładnie ten pliczek który wkleiłem gdzieś na początku tematu
No chyba w końcu doszedłem do tego czemu się nie wyświetlała stronka z tą zmienną sesyjną... po tym warunku:
brakowało chyba klamerek bo jak dostawiłem to wszystko się wyświetla ![]() No dobra wszystko ładnie działa z tymi zmiennymisesyjnymi właściwie zmienną bo przechowuje w niej tylko id użytkownika ale mam teraz problem z wylogowaniem :/ Wiem że do tego służy na pewno session_destroy() Jak teraz mogę tego użyć w linku <a href='index.php' class='wyloguj' > (wyloguj)</a> żeby zniszyczyć tą zmienną sesyjną ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:43 |