![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 2 Dołączył: 3.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam do was pytanko, jak zrobić taki skrypt:
Loguje się i dodaje mi do stażu +1, ale to moze odbywać sie tylko raz dziennie! nie ze za każdym logowaniem!! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 11 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane nt czasu trzymaj w 2 polach. W 1 czas rozpoczęcia wizyty usera, w 2 czas wizyty + 1 dzień (np. przy użyciu uniksowego znacznika czasu).
Za każdym razem gdy użytkownik się loguje zapisuj czas aktualnej wizyty w polu nr 1, a następnie sprawdzaj czas w 2 polu przy użyciu funkcji time(). Jeśli jest taki sam lub mniejszy jak ten z 1 pola, zwiększaj staż o 1 i dokonuj update dla czasu z pola nr 2 zwiększając go o 1 dzień (time()+86400), w przeciwnym wypadku nie podejmuj żadnych działań. Ten post edytował Savage.Mephisto 13.06.2009, 11:57:42 -------------------- Myślisz, że przeżyjesz swoje życie w blasku i chwale...
Lecz jest coś, co zmieni ci cały świat... Szczerość! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 2 Dołączył: 3.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś mi to napisać? Bo nigdy nie robilem skryptow na time
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 11 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek stwórz sobie tabelę o nazwie user lub podobnie. W niej dodaj pola: id, login_time, time_out oraz practice (domyślnie 0) - wszystkie typu int(11).
I teraz tak - gdy user się zaloguje wywołuj poniższe funkcje:
I to z grubsza tyle. Ten post edytował Savage.Mephisto 14.06.2009, 00:37:18 -------------------- Myślisz, że przeżyjesz swoje życie w blasku i chwale...
Lecz jest coś, co zmieni ci cały świat... Szczerość! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2008 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym rozwiązał to trochę inaczej - jeśli chodzi o funkcje, to wydaje mi się, że prościej, ale wymaga dodatkowo ustawiania zadania Cron.
1. W bazie danych dodajemy 2 pola, np.: staz int, staz_update bool. 2. Tworzymy plik z skryptem Kod Załadowanie połączenia z bazą danych; mysql_query ("update tabela_z_userami set staz_update = 0"); 3. Ustawiamy Cron Jobs na wykonywanie powyższego skryptu raz dziannie. 4. Do funkcji logowania dodajemy np: Kod mysql_query("update tabela_z_userami set staz = staz+1, staz_update = 1 where id=id_logujacego_sie_usera and staz_update = 0");
Ten post edytował Villentre 14.06.2009, 01:08:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:28 |