![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem bardzo początkujący w PHP i dopiero stawiam pierwsze kroki w MySQL i bardzo proszę o wyrozumiałość. Chciałbym stworzyć na stronie wyszukiwarkę płyt no i mam np. pola do wyboru:
a także:
itd. czyli wybierz rodzaj muzyki, a także rok wydania albumu i wtedy chcę wyszukać wszystkie płyty z mojej bazy, które się pojawiły w danym roku i są danego typu. Moja baza danych ma 4 pola: wykonawca, album, rodzaj muzyki, rok wydania albumu. Mam pytanie - dodaję do bazy danych płytę: Riverside, Anno Domini High Definition, Rock, 2009 i teraz jak połączyć tą bazę danych z moją wyszukiwarką? Pewnie jest to banalnie proste, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po przesłaniu formularza do PHP (przysyłaj metodą POST) wyświetl sobie najpierw wszystko co Ci doszło, abyś wiedział gdzie masz te dane.
Kod echo '<pre>'; print_r($_POST); echo '</pre>'; Do połączenia i obsługi mysql możesz użyć zwykłych funkcji (tych z php) lub jakieś biblioteki (np. pdo, mysqli) Tutaj musisz poczytać. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 11 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę Cię naprowadzę na 'odpowiednie tory':
plik search.php
Ten post edytował Savage.Mephisto 13.06.2009, 10:02:40 -------------------- Myślisz, że przeżyjesz swoje życie w blasku i chwale...
Lecz jest coś, co zmieni ci cały świat... Szczerość! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę Cię naprowadzę na 'odpowiednie tory': Nie lepiej go nauczyć? Daj człowiekowi rybę to się naje, daj mu wędkę a będzie już zawsze syty. P.S. Zamiast tych durnych filtracji nie lepiej po prostu użyć biblioteki typu PDO ? Tam masz to od razu, bez zbędnego kodu. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 11 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego uważasz, że te filtracje są durne? Chłopak będzie miał na przyszłość wskazówki jak ustrzec się przed SQL Injection.
-------------------- Myślisz, że przeżyjesz swoje życie w blasku i chwale...
Lecz jest coś, co zmieni ci cały świat... Szczerość! |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego uważasz, że te filtracje są durne? Chłopak będzie miał na przyszłość wskazówki jak ustrzec się przed SQL Injection. Bo sprawdza się typy zmiennych, określa się co mogą zawierać stringi (dzięki wyrażeniom regularnym), nie użyłeś nawet mysql_real_escape_string()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Co do funkcji:
A jeżeli dam sel/**/ect ? ![]() Ten post edytował fifi209 13.06.2009, 13:13:15 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:18 |