![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2009 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik txt:
Kod Cos1|Cos2|Cos3|Cos4... Jak zrobic, zeby raz na dzien (czyli co 24h) zmieniał sie tekst na losowy. Czyli 12czerwca Cos3, a 13czerwca Cos1... Prosiłbym bardziej o gotowy skrypt, ale jesli nie to chociaz o podpowiedz jak to zrobic... P.S. Funkcja "array" sie nie przyda bo tych "coś'ow" bedzie spoooro i dluuugich... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponumeruj sobie te "cosie" i potem ustaw "max" jako drugi parametr ...
rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Albo najpierw policz ile ich masz, a potem ustaw to na MAX ... a co do zmiany co 24h, myśle że sam dojdziesz ![]() PS. A nie lepiej Ci tu użyć MySQL? Nie będzie funkcjonalniej i bardziej przejrzyście? Ten post edytował DREEMus 12.06.2009, 22:58:13 -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2009 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo załapałem... Ale skad to bedzie wiedziec jaki element z pliku txt wyciąc... A co do 24h to tez sobie nie poradze... Jestes swierzak... Moglbys mi to napisac ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, np.
-------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie dziala... nic nie pokazuje... ani echo $slogan ani echo $nr... nie działa...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie dziala... nic nie pokazuje... ani echo $slogan ani echo $nr... nie działa... Polecam najpierw wczytać plik. Poza tym określiłbyś co to ma być to "coś", bo np. gdy będzie znak nowej linii to będzie traktowane jako coś2 etc. ;d -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 4 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest samo wyświetlanie, część o wyświetlaniu ciągle tego samego codziennie musisz sam dopisać. Dość gotowców. Mogę jedynie podpowiedzieć że najlepszym wyjściem byłoby zapisywanie tego wylosowania do pliku i sprawdzanie ostatniego zapisu, a w razie potrzeby ponowne losowanie odrzucając ostatni wynik. @low: rzeczywiście, dziękuję bardzo. Ten post edytował teherty 12.06.2009, 23:36:26 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest samo wyświetlanie, część o wyświetlaniu ciągle tego samego codziennie musisz sam dopisać. Dość gotowców. Zamiast: Kod './baza.txt' chciał kolega napisać: Kod file_get_contents('./baza.txt') @down @edit Na prawdę, mógłbyś czytać... Takie cos wyswietla mi "./baza.txt"... zamiast czesci to sciezke to pliku ![]() Czekam na inne propozycje Przecież napisałem, co masz zrobić zamiast bezsensownego kopiowania. Kolega zapomniał też dodać, że "coś" od innego "cosia" musi być oddzielone znakiem | Ten post edytował fifi209 12.06.2009, 23:34:04 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Takie cos wyswietla mi "./baza.txt"... zamiast czesci to sciezke to pliku ![]() Czekam na inne propozycje EDIT: Z zaleceniami fifiego to mi wyskakuja bledy skladni... Jak to ma byc? Kod $wpisy = explode('|','file_get_contents('slowo.txt')'); //ten plik z danymi $wpisy = explode('|','file_get_contents('.slowo.txt')'); //ten plik z danymi $wpisy = explode('|','file_get_contents('./slowo.txt')'); //ten plik z danymi Ktores z tych? Bo zadne z tych nie działa ![]() No dobra... po tych stu editach zadziałało... A moglbym jeszcze prosic o dodanie takiego limitu ze zanim da drugi raz cos1 musiało podac wszystkie inne... Czyli zeby powtorzyc jakis rekord musiało najpierw dac wszystkie inne ![]() Ten post edytował xSlash 12.06.2009, 23:34:09 |
|
|
![]()
|
|
zero chęci ... o przemyśleniu nie wspomnę ... a podstawy poszły w las ... ![]() Ten post edytował DREEMus 12.06.2009, 23:37:22 -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 4 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod cały wyżej, poprawiony.
Co do drugiej części to myślę, że filemtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i time" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mówią same za siebie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
zapisz do innego pliku wystąpienia w postaci zserializowanej tablicy, potem wczytuj ją do skryptu i sprawdzaj kiedy wystąpiło.
P.S. Potrzebne funkcje (te mniej znane) file_get_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_put_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, serialize()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, unserialize()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i poczytaj http://pl.php.net/manual/en/book.array.php -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
ludzie chyba sobie to odpuszcze...
Jestem total zielony a wy dajecie linki tylko do tutow... Nie mozecie pomoc piszac skryptu? *(P.S.Nie czekam na odpowiedzi typu "nie" ;/)* |
|
|
![]()
|
|
ludzie chyba sobie to odpuszcze... Jestem total zielony a wy dajecie linki tylko do tutow... Nie mozecie pomoc piszac skryptu? *(P.S.Nie czekam na odpowiedzi typu "nie" ;/)* Jeżeli chcesz gotowy skrypt to można ten temat przenieść do giełdy i oznaczyć tagiem "wolontariat" chyba, że jesteś w stanie zapłacić. W przedszkolu masz się uczyć czegoś, aby nie zadawać 100x tego samego pytania. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 7 Dołączył: 21.11.2004 Skąd: Kraków / Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prosto rozwiązane, byś mógł się coś z tego nauczyć. Do tego okomentowałem to. Pozdrawiam! PS: Schemat pliku: baza.txt -> 13|5|cos1|cos2|cos3 13 - dzien 5 - zapamietany ostatni tekst cos1, cos2 ... - wiadomo, teksty ![]() -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo prosto rozwiązane, byś mógł się coś z tego nauczyć. Do tego okomentowałem to. Pozdrawiam! PS: Schemat pliku: baza.txt -> 13|5|cos1|cos2|cos3 13 - dzien 5 - zapamietany ostatni tekst cos1, cos2 ... - wiadomo, teksty ![]() Użyj do zapisuj file_put_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual bo tak tylko zasypujesz go nowymi funkcjami (ich ilością) P.S. Teraz się nic nie nauczy. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 7 Dołączył: 21.11.2004 Skąd: Kraków / Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tylko pokazałem użycie kilku podstawowych narzędzi. Jeżeli będzie się chciał nauczyć to sie nauczy
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam! -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jakiś błąd? Może źle plik masz ustawiony? Poza tym pamiętaj, że w pliku w którym masz te swoje dane, są też dane konfiguracyjne.
Pozdrawiam. -------------------- Każda dobrze napisana rzecz wciąga pod wode i zapiera dech...
|
|
|
![]()
|
|
errora nie wywala, ale poprostu nic nie pokazuje... sciezka jest dobra... a na probe w pliku napisalem
"13|5|cos1|cos2|cos3" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:58 |