![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam pewien dziwny (dla mnie, jako że dopiero raczkuję w php): otóż przerabiam podręcznik php i wystąpił problem z odczytaniem bazy danych. Po odpaleniu skryptu przeglądarka wyświetla: "Notice: Undefined variable: zapytnie in C:\wamp\www\sql.php on line 24 Wykonanie tego zapytania nie powiodło się: Query was empty" - co rozumiem, że widzi, że baza danych jest pósta. Podczas kiedy z poziomu admina (phpadmin) mogę swobodnie edytować zawartość danej bazy. Mało tego, z poziomu skryptu php też mogę dodawać, usuwać lub edytować zawartość bazy. Zmiany są wprowadzane do bazy, więc połączenie ewidentnie jest... Dlaczego więc przeglądarka wyświetla powyższy błąd? oto cały kod skryptu, w którym dodałem wiersz do bazy danych i chciałem wyświetlić cała tabelkę z zawartością: Kod <?php $connection = mysql_connect("localhost", "root", "cayce10") or die ("Nie można połączyć się z serwerem."); $db = mysql_select_db ("plody_rolne", $connection) or die ("Nie można wybrać bazy danych."); $zapytanie = "INSERT INTO owoc (nazwa, ilosc) VALUES('morele', '203')"; $wynik = mysql_query($zapytanie) or die ("Wykonanie tego zapytania nie powiodło się: " . mysql_error()); $zapytanie = "SELECT * FROM owoc"; $wynik = mysql_query($zapytnie) or die ("Wykonanie tego zapytania nie powiodło się: " . mysql_error()); echo "<TABLE BORDER='1'>"; echo "<TR>"; echo "<TH>Nazwa</TH><TH>Ilość</TH>"; echo "</TR>"; while ($row = mysql_fetch_array ($wynik)) { echo "<TR>"; echo "<TD>", $row['nazwa'], "</TD><TD>", $row['ilosc'], "</TD>"; echo "</TR>"; } echo "</TABLE>"; mysql_close($connection); ?> Z góry dzięki za pomoc lub sugestie, gdzie mógłbym więcej o tym poczytać. Pozdrawiam p.s. pozdrawiam wszystkich na forum |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
"Notice: Undefined variable: zapytnie in C:\wamp\www\sql.php on line 24 Pisze "Nieznana zmienna zapytnie" bo ona nazywa się $zapytanie; Wykonanie tego zapytania nie powiodło się: Query was empty" - co rozumiem, że widzi, że baza danych jest pósta. Nie rozumiesz. Bo to oznacza "Zapytanie jest puste" pusta Swoją droga czytaj dokładnie kod. Bo to jest banał do znalezienia. Ten post edytował wookieb 11.06.2009, 15:15:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ups...
mój debiut na forum nie udał się... Błąd był tak prozaiczny że strach... zgubiłem literkę... Zamykam temat!!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:12 |