![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z formularzem. Zawarte są w nim np 3 wiersze z inputami do edycji. (ilość wierszy z inputami tekstowymi generowana jest na podstawie danych pobieranych z bazy gdzie w pętli while dodawane są kolejne wiersze tabeli). Po użyciu submitu przechodzę do następnej strony gdzie testowo chciałem wyświetlić zawartość tablicy $_POST przy pomocy print_r($_POST). Problem w tym, że wyświetlona tablica zawiera tylko jeden zestaw danych (ostatni) a nie wszystkie trzy. Nie bardzo wiem jak zbudować pętlę, która pozwoli mi modyfikować przesłane dane w bazie (ba nawet nie umiem wyświetlić całej zawartości tablicy żeby coś pokombinować). Nazwy przenoszonych zmienny są takie same, zmieniają się tylko wartości Value które ze sobą niosą. Kawałek kodu z formularza
Proszę uprzejmie o pomoc. Pozdrawiam ermar Ten post edytował ermar 10.06.2009, 11:26:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję za pomoc.
Teraz otrzymałem poprawną tablicę. [pozycja_w_bazie] => Array ( [0] => 1 [1] => 2 [2] => 3 ) [ile_szt] => Array ( [0] => 1 [1] => 1 [2] => 1 ) [cena_netto_sztuki] => Array ( [0] => 375.00 [1] => 1418.00 [2] => 360.00 ) Teraz czeka mnie połączenie tego w zapytanie sql które zmodyfikuje rekordy. Czas uczyć się dalej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Skoro to miało do bazy lecieć, to kolumnami nie bardzo elastycznie wyszło...
Możesz przecież generować w ten deseń: Kod licznik = 0; pętla pole formularza[licznik][id] I wtedy wystarczy pętlą przejechać tablicę w POST. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Hm nie bardzo jednak wiem jak to złożyć w całość
![]() Stworzyłem takie coś ale nie zdaje to egzaminu
dostaje w wyniku dane z tablicy post tak jak potrzebuje ale nie wiem jak to zlozyc odpowiednio w ciag tekstowy który mogłbym wstawic w zapytanie sql. Probowałem stworzyć cos na przykładzie pseudokodu podanego wyżej ale mało co mi wyszlo z tego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Probowałem stworzyć cos na przykładzie pseudokodu podanego wyżej ale mało co mi wyszlo z tego. To pokaż. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Witam. Wczoraj już nie zdążyłem odpowiedzieć.
Moja żałosna pętla
Zmienną $ile biorę z formularza, a informuje mnie ona ile mam do przeliczenia wierszy z tabeli. -1 ze względu na fakt, że tablica rozpoczyna się od zera. Powyższa konstrukcja to oczywiście bzdura. Teraz jestem na etapie "w połowie drogi" ![]()
i jako efekt dostaje pozycja_w_bazie 123 ile_szt 111 cena_netto_sztuki 375.001418.00360.00 tyle, że naprawdę kończą się mi pomysły na konstrukcję pętli tak aby wybierane były w jednym przebiegu poszczególne pola czyli pozycja w bazie 1 ile_szt 1 cena_netto_sztuki 375.00 Popełniam błąd odwołując się do zawartości tablicy i dostaje w efekcie same bzdury. Jak powinna wyglądać konstrukcja tej pętli ? Pozdrawiam Twardo walczę nadal ![]()
jako wynik dostaje Array ( [0] => 1 [1] => 2 [2] => 3 ) 0 1 A| 0 1 A| 0 1 A 1 2 A| 1 2 A| 1 2 A 2 3 A| 2 3 A| 2 3 A Array ( [0] => 1 [1] => 1 [2] => 1 ) 0 1 A| 0 1 A| 0 1 A 1 1 A| 1 1 A| 1 1 A 2 1 A| 2 1 A| 2 1 A Array ( [0] => 375.00 [1] => 1418.00 [2] => 360.00 ) 0 3 A| 0 3 A| 0 3 A 1 1 A| 1 1 A| 1 1 A 2 3 A| 2 3 A| 2 3 A raz ze pętla raczej nie w tym miejscu bo wykonuje mi się to ździebko za wiele razy ![]() Hilfe ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
No, widzę że jednak coś robisz, to pokażę Ci, o co mi chodzi:
ubierz to w formularz i daj var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na $_POST. PS. Dodaj tag do tematu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem tag postu.
Zrobiłem test na Twoim przykładzie ale powiem szczerze, że nie widzę zbytniej różnicy pomiędzy Twoją a moją tablicą puszczoną przez POST. generalnie w moim skrypcie pola generowane są przez pętlę while po odpytaniu bazy a nie jak w Twoim przykładzie. Aczkolwiek nadal nie widzę zbytnich różnic w tablicach. Twoja tablica array(2) { ["rekord"]=> array(3) { [0]=> array(3) { ["pole1"]=> string(5) "test1" ["pole2"]=> string(5) "test2" ["pole3"]=> string(5) "test3" } [1]=> array(3) { ["pole1"]=> string(5) "test4" ["pole2"]=> string(5) "test4" ["pole3"]=> string(5) "test5" } [2]=> array(3) { ["pole1"]=> string(5) "test6" ["pole2"]=> string(5) "test7" ["pole3"]=> string(5) "test8" } } Moja tablica array(6) { ["pozycja_w_bazie"]=> array(3) { [0]=> string(1) "1" [1]=> string(1) "2" [2]=> string(1) "3" } ["ile_szt"]=> array(3) { [0]=> string(1) "1" [1]=> string(1) "1" [2]=> string(1) "1" } ["cena_netto_sztuki"]=> array(3) { [0]=> string(6) "375.00" [1]=> string(7) "1418.00" [2]=> string(6) "360.00" } Wiem już jak prawidłowo wyświetlić tablicę ale nie umiem poukładać jej elementów w prawidłową dla mnie kolejność. dla mnie mogłoby to wyglądac tak że w pętli leciałby zapis pętla for { echo na pozycja_w_bazie[$i(klucz np 0)][wartosc] ile_sztuk[$i(klucz np 0)][wartosc] cena_netto[$i(klucz np 0)][wartosc]; } Nie mogę tego zrozumieć ![]() Nie wiem jak wyciągać dane z tablicy w sposób który chcę osiągnąć. Zarówno w Twoim i jak i w moim przykładzie. Jak rozumiem konstrukcja
jest błędnym odwołaniem do pola tablicy bo u mnie nic nie wyświetla. Jeszcze na początku podchodziłem do tego na luzie ale teraz już opadłem z sił. Nie mogę tego ogarnąć. Ale dziękuję za poświęcony czas bo i tak troszkę więcej wiem niż na początku. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie mogę tego zrozumieć Nie wiem jak wyciągać dane z tablicy w sposób który chcę osiągnąć. Zarówno w Twoim i jak i w moim przykładzie. A wpisz sobie
i zobacz, co wypluwa. Teraz wiesz, jak się odwołać? [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:08 |