![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum ale myślę ,że dobrze trafiłem ![]() Otóż mam taki problem chce zabezpieczyć grafikę (zdjęcia) przed pobieraniem ich.Wiem ,że nie da się tego zrobić w 100% ale można to utrudnić. Chodzi mi np.o rozwiązanie takie ,że nakładam przezroczysty obrazek na fotkę i ktoś próbując ściągnąć obrazek w istocie zapisze tylko tą przezroczystą warstwę,jednak nie wiem jak zrobić aby obrazek był jeden na drugim i to jest moje pytanie. Jeśli znacie inne sposoby ochrony grafiki to również czekam na pomysły i rady.Znam sposób z blokadą przycisku myszki ale nie odpowiada mi on. OK ,z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znak wodny (ang. water mark). Każdy inny sposób to głupia strata czasu. Nakładanie czegokolwiek na obrazek też.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sowiq: strata czasu... pozbycie się tego to nawet dla "zwykłych użytkowników" kwestia 3-4 sekund - wyłączenie CSSów.
1) Pokazywanie obrazu w niepełnym rozmiarze 2) Jakieś zniekształcenia 3) Znak wodny w obrazie - tak jak pisze mike |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Crozin,
odpowiedziałem autorowi na to: nie wiem jak zrobić aby obrazek był jeden na drugim i to jest moje pytanie. Oczywiście tak jak Ty wiem, że nie ma możliwości zabezpieczyć obrazków przed zapisaniem. Ale autor też ma tego świadomość i sam o tym napisał. A zapewniam Cię, że 85% użytkowników internetu nawet nie wie co to jest CSS i większość z nich po 2-3 próbach zapisania obrazka i małej dezorientacji da sobie spokój. Z Twoich 3 sposobów do zaakceptowania jest IMO chyba tylko 3. Przecież nie po to umieszczasz obrazki na stronie żeby je deformować albo ucinać... Chyba że sprzedajesz layout'y. Ten post edytował sowiq 9.06.2009, 13:35:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedzi jednak mam kilka pytań :
1.Znak wodny chodzi o zrobienie przezroczystej warstwy w jakimś programie graficznym i połączenie ich razem czyli jednym słowem na np środku zdjęcia przezroczysty napis tak? 2.Zależy mi właśnie na czymś takim o czym pisał sowiq,z tym ,że nie wiem do końca jak mam to zrobić ,czy mógłbyś napisać przykład? 3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1.Znak wodny chodzi o zrobienie przezroczystej warstwy w jakimś programie graficznym i połączenie ich razem czyli jednym słowem na np środku zdjęcia przezroczysty napis tak? Niekoniecznie na środku. Cytat 2.Zależy mi właśnie na czymś takim o czym pisał sowiq,z tym ,że nie wiem do końca jak mam to zrobić ,czy mógłbyś napisać przykład? Najprościej będzie stosować coś takiego: Albo podobnie dla IMG - dla zmyły ustawiać SRC na jakiegoś jedno pikselowca. ;p Cytat 3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP Nie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zasadniczo jak nie masz stylów to niczego na siebie nie nałożysz. ot, taka natura htmla.
znak wodny możesz też zrobić z poziomu php, pomysł z nakładaniem warstwy ciekawy, ale mało skuteczny. Nie wspominając już o tym, że nie da zupełnie nic, jak ktoś po prostu zapisze strone na dysk ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat 3.Czy nie ma sposobu nie używając arkusza stylów aby uzyskać efekt nałożenia się 2 obrazków? np.w HTML z użyciem jakiejś tabelki lub PHP Nie W php się przecież da, poczytaj o bibliotece GD. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Najprościej będzie stosować coś takiego: Albo podobnie dla IMG - dla zmyły ustawiać SRC na jakiegoś jedno pikselowca. ;p Nie. Wybacz ale nie do końca nadal wiem jak to zrobić, a forum jest po to aby pomóc mi więc tak. wklejam to na strone,podaje sciezke do obrazka i wyświetla mi się obrazek ale jak teraz go nakryć drugim innym ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklejam to na strone,podaje sciezke do obrazka i wyświetla mi się obrazek ale jak teraz go nakryć drugim innym ? sciezka.png to chyba sciezka do oryginalnego obrazka a w div daj np. przeźroczysty ? ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podsumowując: najlepiej stwórz znak wodny przez faktyczne zmodyfikowanie oryginalnego pliku: http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&...ark&spell=1
|
|
|
![]()
|
|
Aaaa już czaję
![]() Dziękuje : Erix,sowiq,fifi209,osl,Crozin Już wiem jak to zrobić ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat W php się przecież da, poczytaj o bibliotece GD. Wiem o GD. Bardziej odpowiadałem odnośnie czystego HTML-a. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wiem o GD. Bardziej odpowiadałem odnośnie czystego HTML-a. Stwierdziłem fakt. A co do GD, to było do Niego aby poczytał o tym, bo Ty niewątpliwie i niezaprzeczalnie wiesz co to jest za biblioteka i jak z niej korzystać. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:57 |