![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym w swoim portfolio (Wordpress) wykorzystać funkcje jQuery, a dokładniej FadeTo
Chcę aby wszystkie obrazki na stronie działały w pod tą funkcją. Korzystam z tego tutka, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Nie wiem po prostu gdzie dodać ten kod, do jakiego pliku [?] Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Cytat fadeTo
FadeTo, w przeciwnieństwie do poprzedniczek lubi stany przejściowe. Za jej pomocą możemy sprawić, że wszystkie obrazki obrazki na stronie będą miały przezroczystość ustawioną na 50%. Składnia tej funkcji wygląda następująco: Kod $(nazwa_selektora_ktoremu_chcemy_cos_zrobic).fadeTo("czas_trwania_efektu", do_jakiego_poziomu); czyli jeśli będziemu chcieli wszystkie obrazki na stronie ustawić na te 50% piszemy Kod $("img").fadeTo("slow", .5); Zobaczcie sami: przykład FadeTo w praktyce FadeTo użyjemy do przyozdobienia małej galeryjki. Naszym zadaniem będzie najpierw ustawić obrazkom przezroczystość na 50%, a po najeździe przeroczystość stalić na 0. Tak to będzie wyglądać: Kod <div class="javascript dean_ch" style="white-space: nowrap;">{:content:}lt;span class="br0">(</span>document<span class="br0">)</span>.ready<span class="br0">(</span><span class="kw2">function</span><span class="br0">(</span><span class="br0">)</span> <span class="br0">{</span> {:content:}lt;span class="br0">(</span><span class="st0">"li"</span><span class="br0">)</span>.fadeTo<span class="br0">(</span><span class="st0">"fast"</span>, .5<span class="br0">)</span>; <p> {:content:}lt;span class="br0">(</span><span class="st0">"li"</span><span class="br0">)</span>.hover<span class="br0">(</span><span class="kw2">function</span><span class="br0">(</span><span class="br0">)</span><span class="br0">{</span> {:content:}lt;span class="br0">(</span>this<span class="br0">)</span>.fadeTo<span class="br0">(</span><span class="st0">"fast"</span>, <span class="nu0">1</span><span class="br0">)</span>; <span class="br0">}</span>,<span class="kw2">function</span><span class="br0">(</span><span class="br0">)</span><span class="br0">{</span> {:content:}lt;span class="br0">(</span>this<span class="br0">)</span>.fadeTo<span class="br0">(</span><span class="st0">"fast"</span>, .5<span class="br0">)</span>; <span class="br0">}</span><span class="br0">)</span>;</p> <p> <span class="br0">}</span><span class="br0">)</span>;</p></div> Ten post edytował yoji 8.06.2009, 13:05:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chcę aby wszystkie obrazki na stronie działały w pod tą funkcją. Korzystam z tego tutka, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Nie wiem po prostu gdzie dodać ten kod, do jakiego pliku [?] A masz jQuery podpięte? Cytat czyli jeśli będziemu chcieli wszystkie obrazki na stronie ustawić na te 50% piszemy IMHO wystarczy w $(document).ready(). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w katalogu templatki wrzuciłem plik fadeto.js jQuery
w header.php wkleiłem: Kod <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_directory'); ?>fadeto.js"></script> <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_directory'); ?>jquery.js"></script> ale nadal to nie działa..(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował yoji 8.06.2009, 15:40:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czy strona wczytuje Ci się od dołu do góry, czy na odwrót?
|
|
|
![]()
|
|
kurcze, teraz to nie wiem o co chodzi:)
moze lepiej podam adres stronki, klik! Ten post edytował yoji 8.06.2009, 16:16:55 |
|
|
![]()
|
|
Kod JavaScript - http://elliot.zxy.me/test/wp-content/themes/photoblogfadeto.js
Linked script not loaded |
|
|
![]()
|
|
poprawiłem już linki, ale to nic nie zmieniło...
może dam to co umieściłem w tych plikach: fadeto.js Kod $(document).ready(function() { $("img").fadeTo("slow", .5); $("img").hover(function(){ $(this).fadeTo("fast", 1); },function(){ $(this).fadeTo("fast", .5); }); }); jquery.js brałem stąd Ten post edytował yoji 8.06.2009, 17:11:17 |
|
|
![]()
|
|
Hmm, przecież wszystko działa...?
|
|
|
![]()
|
|
teraz juz tak:]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:13 |