![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Niedawno próbowałem stworzyć sobie skrypt newsów oparty na plikach tekstowych ale doszedłem do wniosku że "pomęczę się" z bazami danych. Poczytałem trochę i zrobiłem coś takiego:
dodaj.html Kod <html> <head> <title>Dodawanie danych</title> </head> <body> <h2>Dodawanie newsów</h2> <form action="polaczenie.php" method="post"> Treść:<br> <input type=text name="tresc" size=300><br> Autor:<br> <input type=text name="autor" size=15><br> Data dodania <b>rrrr-mm-dd</b>:<br> <input type=text name="data" size=30><br><br> <input type=submit value="dodaj dane"><br> </form> </body> </html> a następnie polaczenie.php Kod <html> <head> <title> Baza danych </title> </head> <body> <? $baza = "db859***"; $tabela = "newsy"; $polaczenie = mysql_connect("mysql2.yoyo.pl", "db859***", "********"); $wybierz = mysql_select_db($baza, $polaczenie); $wstaw = "INSERT INTO $tabela VALUES (tresc, autor, data)"; $rezultat = mysql_query($wstaw, $polaczenie); if ($rezultat) { echo "<h2>Do tabeli zostały dodane następujące dane:</h2><br> <b>Treść:</b> <i>$tresc</i><br> <b>Autor:</b> <i>$autor</i><br> <b>Data dodania:</b> <i>$data</i><br>"; } else { echo "<h2>Do tabeli nie dodano danych</h2>"; } ?> </body> </html> I po wpisaniu jakichś danych pokazuje mi komunikat że dodano do bazy, jednak wyświetla: Treść: Autor: Data: I nie pokazuje co takiego wstawiło, po czym w bazie także nic nie ma. Jak to zmienić? Z góry dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:41 |