![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 5 Dołączył: 9.04.2008 Skąd: W-WA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taką tablice: Kod Array ( [plik2.mp3] => Array ( [plik] => plik2.mp3 [artysta] => Shadowsword [tytul] => Fajna piosenka ) ) Array ( [plik1.mp3] => Array ( [plik] => plik1.mp3 [artysta] => Shadowsword [tytul] => Bardzo fajna piosenka ) ) I chciałbym ją posortować alfabetycznie według nazwy pliku, czyli żeby plik1.mp3 był przed plik2.mp3. Niestety, ale Kod array_multisort($my_array[plik], SORT_ASC, SORT_REGULAR); zwraca pierdoły, czyli tablicę która poza tablicą [plik(numer).mp3] => array zwraca jeszcze pustą [plik]=>. Co muszę wpisać między nawiasem w multisort, aby posortowało tablice w odpowiedni sposób? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tego kodu podanego w komentarzach na php.net przez za@byza.it
Wywołaj funkcję:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 5 Dołączył: 9.04.2008 Skąd: W-WA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, ale failed:
Cytat Fatal error: Cannot redeclare array_sort_func() (previously declared in /xxx/tablica.php:37) in /xxx/tablica.php on line 37
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pewnie dołączasz ten plik parę razy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja sprawdziłem ten kod na tej Twojej tablicy i jakoś dobrze mi posortowało, więc błąd musi być gdzie indziej (patrz wyżej:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ksort () ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 8 Dołączył: 30.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli on chce to posortować po nazwie pliku, to bardziej pasowało by "asort()".
|
|
|
![]()
|
|
Być może coś się zazębia w tym kodzie, przez to, że tablica jest tworzona w pętli i wygląda tak:
Kod // Initialize getID3 engine $getID3 = new getID3; //running the while loop while ($file = readdir($dir_handle)) { if($file != '.' && $file != '..' && $file !='index.php') { $filename = "/home/shadowsw/public_html/images/stories/dowcipy/".$file.""; $ThisFileInfo = $getID3->analyze($filename); getid3_lib::CopyTagsToComments($ThisFileInfo); $artist = ($ThisFileInfo['comments_html']['artist'][0]); $tytul = ($ThisFileInfo['comments_html']['title'][0]); $my_array[$file]['plik'] = $file; $my_array[$file]['artysta'] = $artist; $my_array[$file]['tytul'] = $tytul; } echo "<pre>"; print_r($my_array); echo "</pre>"; } Ksort i asort zwracają błędy: Cytat Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/shadowsw/public_html/tablica.php on line 40 Cytat Warning: asort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/shadowsw/public_html/tablica.php on line 40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 8 Dołączył: 30.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Twoja tablica wygladała by tak jak w moim przykładzie, to posortowanie tego według nazwy nie było by problemem:
Mam nadzieję, że o to ci chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Maveral 7.06.2009, 10:51:09 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, działa super. Teraz tylko mam pytanie jakie foreach napisać, żebym mógł coś zrobić oddzielnie z "plik", "artysta" i "tytul"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat żebym mógł coś zrobić oddzielnie z "plik", "artysta" i "tytul"? Tzn? Chcesz to rozbić na osobne zmienne, czy tablice? |
|
|
![]()
|
|
Na osobne zmienne. Będę to potem z tego robił tabelle html i plik xml, więc muszę to rozbić.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:22 |