![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od pewnego czasu męcze się z napisaniem skryptu ,który pozwoli mi na uzyskanie prowadzenia satystyk sprzedaży kasjerów. W bazie danych kasjerzy mają przypisany dział i swoje id
struktura bazy kasjerzy.: lp->auto_increment | id_kasjera varchar 2| dzial (od 1-10 ) | kwota | I teraz potrzebuje zsumować kolumny kwota dla danego działu, każdy dział posiada kilku kasjerów. I zastanawiam jak się to zrobić;]. próbowałem CODE $total[]=array //posortowane sumowane wyniki będą zapisane w tej tablicy $quer=mysql_query("select * from kasjerzy") OR die; $dz=array(); // tworzy tablice dzial while ($dzial=mysql_fetch_array($quer)) { // wypełnie tablicy $dz[]=$dzial['dzial'] } } while ($kas=mysql_fetch_array($quer)) { foreach ($dzial as $key => $value) $quer1=mysql_query("select kwota from kasjerzy where dzial='$value'") OR die; $kw=mysql_fetch_array($quer1); $total[$value]+=$kw['kwota']; // dodaje pod klucz tablicy kolejne wartosci } } No i nie bardzo chce działać. Nie prosze koniecznie o gotowe rozwiązanie , poprostu nie mam pomysłu jak zabrać się do posortowania tych wyników. Ten post edytował laser4skc 5.06.2009, 15:52:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
temat do zamknięcia a ja muszę chyba zainteresować się bardziej komendami mysql;] Dzięki
Ten post edytował laser4skc 6.06.2009, 15:09:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 21:29 |