![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię właśnie obliczanie macierzy odwrotnej w php i mam pytanko czy można nadać takiej tablicy $tab[$i][$j] jakąś wartość właściwie to czy można do jej nazwy dać jakaś wartość dodatkowo a własciwie zmienną czy do nazwy tablicy można dołączyć zmienną która by się zmieniała po każdym przejsciu pętli? Albo jak pobierać wartosc tablicy z poprzedniej iteracji do aktualnej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Prosze o tag tematu.
Cytat jakąś wartość właściwie to czy można do jej nazwy dać jakaś wartość dodatkowo Czytałem po parę razy i nie zrozumiałem... Cytat Albo jak pobierać wartosc tablicy z poprzedniej iteracji do aktualnej? Zostaje chyba tylko utworzenie bufora roboczego... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to że w obliczeniach muszę korzystać z tablicy dwuwymiarowej która została wyliczona w poprzednim przejściu pętli. Czyli jak zrobić aby tablicy nadać nazwę związaną z przejściem pętli for?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3 razy przeczytałem i niewiem o co sie rozchodzi
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też próbowałem zrozumieć ale nie da rady. Podaj kod może
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prościej będzie jak wrzucisz kod
a jak chcesz korzystać z danych z poprzedniego obiegu to po prostu skopiuj tablicę do zmiennej tymczasowej czyli jak wyżej napisać erix utwórz bufor roboczy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 5 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Chełmno/Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zasadniczo nie jest pytanie o php, a o podstawy algorytmiki...
Poczytaj o algorytmach, obejrzyj przykłady, których w sieci znajdziesz na pęczki (niekoniecznie w php, ale kto do takich celów zaprzęga ten język?), jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu - nie powinieneś mieć z załapaniem/przepisaniem większych problemów. -------------------- -- http://rafaljakubowski.net76.net --
google's my life ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekaw jestem czy zadziała ... -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
AFAIK, tu powinny być klamry zamiast nawiasów okalających wyrażenie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A co powiecie na zastosowanie takiej opcji
Kod for ($it=1;$it<10;$it++) $a=$it; $$a=$tab[$i][$j]; ${$a}[1][2] za każdym przejściem pętli ma utworzyć tablicę dwuwymiarową do których to tablic będzie się można odwołać w obliczeniach, np odwołać się do tablicy wcześniejszej o jeden krok pętli. Właściwie potrzebuję to do wykonania odwracania macierzy, i własciwie macie rację nie znam sie na algorytmach, A może ktoś posiada algorytm odwracania macierzy metodą Gaussa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A może ktoś posiada algorytm odwracania macierzy metodą Gaussa? a w google nie ma ;>http://4programmers.net/Algorytmy/Odwracanie_macierzy np tu, fakt że w pascalu ale algorytm to algorytm Ten post edytował pgrzelka 6.06.2009, 00:05:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zamykam. Koniec pobłażliwości. Dlaczego? Zawinił autor tematu nie czytając regulaminu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:06 |