![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam skrypt pisany pseudo-obiektowo (bo przezemnie) mam między innymi takie klasy jak news, articles, menu - wszystkie korzystają z bazy mysql, chciałbym aby przy każdym zapytaniu do sql, zwiększała sie o 1 zmienna o nazwie dla przykładu $sql_num, aby wiedzieć ile zapytań wykonał skrypt,
w jaki sposób zrobić tą zmienną, aby wszystkie klasy ją "rozpoznawały" ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Możesz to w tablicy zrobić.
$sql_num[0] - pierwsza klasa $sql_num[1] - druga klasa A potem zliczasz ;p Pewnie głupi pomysł ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, ja to zrobiłem klase o nazwie conf, i w niej są dane do bazy, można by tak do tej klasy dodać zmienną, bo każda klasa korzysta z tej klasy ;], a czy jak dam w każdej klasie public $zmienna, to czy te wszystkie klasy będą uważały tą zmienną jako jedną, czy każda klasa bedzie miała swoją zmienną o tej samej nazwie
![]() ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro tamta klasa jest konfiguracyjna to zależy jak masz dowiązaną do pozostałych...
następne pytanie to tą zmienną będzie traktowało osobno jako inną jeśli masz to dobrze zrobione to w podstawowej klasie zrób zmienną statyczną i przy wywołaniu zwiększaj o 1 - a jeśli nie za bardzo to zrób klasę np. licznik ze zmienną statyczną licznik i tam gdzie trzeba poprostu odwołaj się licznik::$ile+=1 (jeśli jest publiczna - lub zrób odpowiednią metodę pod tą zmieną do klasy - do zmiennej statycznej odwołujesz się przez self) taka klasa chyba lepsza od zmiennej globalnej - no choć i po to też zrobione są zmienne globalne ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 04:37 |