![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie licencji.
Czy jeśli kupię na allegro skrypt - są takie sprzedawane na licencji gnu z modyfikacjami to czy jestem zobowiązany do zostawienia linku w stopce prowadzącego go strony autora ? -------------------- Kobiety są jak pixele - ładne tylko z daleka!
Kobieta $zmienną jest ;D Fuck all my project !!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szklana kula się potłukła.
Ale powiedzieć mogę co następuje: Skryptu nie kupujesz a jedynie kupujesz licencję na krozystanie ze skryptu z nośnikiem bądź możliwością pobrania. Obowiązuje Cię licencja autora oprogramowania. Kupując nielegalne oprogramowanie a więc takie, które jest rozprowadzane z naruszeniem warunków licencji jesteś przestępcą. Więc sprawdź dokładnie postanowienia licencji i jeśli będą jakieś dziwne to poproś je na piśmie wraz z informacją kto jest autorem - masz do tego prawo. Ogólnie - temat rzeka. Im mniej szczegółów podasz tym mniej się dowiesz. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Kobiety są jak pixele - ładne tylko z daleka!
Kobieta $zmienną jest ;D Fuck all my project !!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Oświadczam że jestem autorem zmian kodu źródłowego oraz wykonanych grafik powyższego programu i posiadam do niego pełne prawa. Zabronione jest dalsze sprzedawanie Oryginalna wersja oprogramowania bez żadnych modyfikacji którą można pobrać nieodpłatnie znajduje się pod adresem: www.oscommerce.com. Oprogramowanie objęte jest licencją GNU (GNU General Public License, GPL która dołączona jest do przedmiotu aukcji wraz z kodem źródłowym. Transakcja przeprowadzona jest zgodnie z warunkami Powszechnej Licencji Publicznej GNU. Oprogramowanie służy do prowadzenia sklepu internetowego. Jeśli jest "objęte jest licencją GNU (GNU General Public License, GPL która dołączona jest do przedmiotu aukcji wraz z kodem źródłowym." [hłe hłe, nawiasu nawet tam nie zamknęli <lol>] to wtedy "Zabronione jest dalsze sprzedawanie" mogą sobie w buty wsadzić, bo muszą kod opublikować też na licencji GPL, ale tu odsyłam już do samej treści GNU GPL. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mnie to zawsze zastanawiało, dokładnie aspekt prawny, czy jeżeli kod jest na GPL czy AGPL czy autor może sobie zażyczyć link w stopce jako warunek...
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm z tego co wiem, ten sklep to ukradziona przeróbka oscGold. Nie wiem ile w tym prawdy, ale testowałem oba sklepy i niczym się prawie nie różnią
![]() http://www.oscgold.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:49 |