![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od niedawna zaczynam zgłębiać zagadnienia związane z OOP. Przegladajac kody aplikacji często trafiam na coś takiego obok siebie Kod class jakasNazwa { } class jakasNazwaHandler { } Tzn. z mojej analizy wynika, że klasa "główna" definiuje obiekt i jego właściwości. Natomiast dostęp do tegoż obiektu, operacje na nim (pobieranie/zapis danych, sprawdzanie uprawnień itp.) wykonuje się już poprzez ów Handler i jego metody (w użyciu prawie nie występuje bezpośrednie wywołanie obiektu klasy "głownej"). Mam rację? Nie do końca jeszcze chwytam sens takiego zapisu i trochę mnie to męczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeśli nie o wyjaśnienie to prosze o jakieś nakierowanie czego szukać, czy to może element jakiegoś wzorca projektowego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NO wiesz, z samych nazw klas nic nie wynika, mozna sie tylko zgadywac o co chodzi.
Daj wiecej kodu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:38 |