Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> include kontra include_once - zasada uzycia
elmozaur

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie.
Poprosze o wsparcie mojej wiedzy gdyz nie moge sobie wyobrazic pewnych rzeczy.
Ogolnie wiem jak dziala include i include_once ale w praktyce nie wiem kiedy je stosowac.
Czy ktos moze "łopatologicznie" wytlumaczyc kiedy i w jakich wypadkach sie je stosuje.

Napisalem swoj prosty CMS jednak uzywam w nim tylko zwykle include a domyslam sie ze jak uzyje include_once to moze zwiekszyc sie wydajnosc cmsa.

Moj ogolny schemat dzialania jest taki:
- include konfiguracja strony z pliku;
- tworzenie polaczenia z baza;
- include wszystkich funkcji serwisu (ladowanie modulow, generowanie komunikatow, generowanie elementow dynamicznych);
- generowanie wszystkich elementow dynamicznych (daty, tytuly, statystyki itp)
- include templatki;
- generowanie wygladu strony.

I teraz mysle sobie tak (prosze o sprostowanie mojego myslenia):
plik index.php jest czytany zawsze wiec konfiguracja z pliku tez musi byc inkludowana zawsze. Bez funkcji serwis tez nie bedzie dzialal wiec tez trzeba inkludowac. Templatka tak samo... wiec co z tego moze byc inkludowane jednorazowo...

Prosze rowniez o wytlumaczenie czegos takiego skoro juz raz wyswietlilem taka strone, to po kliknieciu w dowolny link jakie elementy sa odswiezane ? czy calosc jest przeladowana ? czy moze serwer "pamieta" jakies fragmenty kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?

Moze ten temat powinien trafic do przedszkola ale mam nadzieje ze komus tez troche sie wyjasni.
Za wszelkie info z gory dziekuje i pozdrawiam
Grzegorz
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 21:26