![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Poprosze o wsparcie mojej wiedzy gdyz nie moge sobie wyobrazic pewnych rzeczy. Ogolnie wiem jak dziala include i include_once ale w praktyce nie wiem kiedy je stosowac. Czy ktos moze "łopatologicznie" wytlumaczyc kiedy i w jakich wypadkach sie je stosuje. Napisalem swoj prosty CMS jednak uzywam w nim tylko zwykle include a domyslam sie ze jak uzyje include_once to moze zwiekszyc sie wydajnosc cmsa. Moj ogolny schemat dzialania jest taki: - include konfiguracja strony z pliku; - tworzenie polaczenia z baza; - include wszystkich funkcji serwisu (ladowanie modulow, generowanie komunikatow, generowanie elementow dynamicznych); - generowanie wszystkich elementow dynamicznych (daty, tytuly, statystyki itp) - include templatki; - generowanie wygladu strony. I teraz mysle sobie tak (prosze o sprostowanie mojego myslenia): plik index.php jest czytany zawsze wiec konfiguracja z pliku tez musi byc inkludowana zawsze. Bez funkcji serwis tez nie bedzie dzialal wiec tez trzeba inkludowac. Templatka tak samo... wiec co z tego moze byc inkludowane jednorazowo... Prosze rowniez o wytlumaczenie czegos takiego skoro juz raz wyswietlilem taka strone, to po kliknieciu w dowolny link jakie elementy sa odswiezane ? czy calosc jest przeladowana ? czy moze serwer "pamieta" jakies fragmenty kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Moze ten temat powinien trafic do przedszkola ale mam nadzieje ze komus tez troche sie wyjasni. Za wszelkie info z gory dziekuje i pozdrawiam Grzegorz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 21:26 |