![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:8128a10074]mysql> SELECT fora.nazwa,count(DISTINCT tematy.id),count(posty.id), MAX(posty.data),posty.autor, uzytkownicy.login FROM fora,te
maty,posty,uzytkownicy WHERE uzytkownicy.id=posty.autor GROUP by uzytkownicy.id; +-------+---------------------------------+------------------+--------------------+-------+-------+ | nazwa | count(DISTINCT tematy.id) | count(posty.id) | MAX(posty.data) | autor | login | +-------+---------------------------------+------------------+--------------------+-------+-------+ | HTML | 1 | 2 | 0 | 1 | Bielo | | HTML | 1 | 1 | 99999 | 2 | a | +-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+ 2 rows in set (0.00 sec) mysql> SELECT fora.nazwa,count(DISTINCT tematy.id),count(posty.id), MAX(posty.data),posty.autor, uzytkownicy.login FROM fora,te maty,posty,uzytkownicy WHERE uzytkownicy.id=posty.autor GROUP by fora.nazwa; +-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+ | nazwa | count(DISTINCT tematy.id) | count(posty.id) | MAX(posty.data) | autor | login | +-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+ | HTML | 1 | 3 | 99999 | 1 | Bielo | +-------+---------------------------+-----------------+-----------------+-------+-------+ 1 row in set (0.00 sec)[/sql:1:8128a10074] jest trochę nieczytelne, ale mam nadzieję że zauważycie o co mi chodzi. Więc w pierwszym zapytanu zwraca mi 2 rekordy i w zasadzie to wystarczył by mi tylko ten drugi rekord gdyby nie to że count(posty.id) musi być sumą z dwóch rekordów. W drugim zapytaniu wszystko jest ok z count(posty.id), ale nie zwraca mi dobrej daty i loginu. Poprostu chodzi mi o zwrócenie nazw fór, ilości postów i tematów daty ostatniego postu i loginu użytkownika który go napisał. Trochę się zagmatwałem... :oops: ------------------------------------------------------------------------------------- Heh jeszcze nikt nie odpowiedział ![]() może spróbuję inaczej. Mam 3 tabele fora, tematy, posty. fora id|nazwa|opis tematy id|forum_id|nazwa|post_prowadzacy posty id|forum_id|temat_id|data|autor_id|tresc i teraz chcę wyciągnąć listę wszystkich fór bez powtórzen(id,nazwa,opis), ilość tematów i postów na każdym forum i dane ostatniego postu(id, autor_id,autor, data) np.:[sql:1:8128a10074]1|HTML|O html'u|3|7|14|1|BIELO|12323532412(uniksowy zancznik czasu(nie potrzeba zadnych zmian bo tak jest zapisywane w bazie))[/sql:1:8128a10074] -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:17 |